Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

31 663 osoba s pravom glasa na području općine Visoko

Lokalna izborna komisija Visoko  objavila je konačan broj birača s pravom glasa na području općine Visoko. Taj broj iznosi 31 663 registrovanih birača s pravom glasa na ovogodišnjim lokalnim izborima.

Prije četiri godine, na posljednjim lokalnim izborima pravo glasa imalo je 24 573 birača, od kojih je pravo na glasanje iskoristilo 10 231 osoba.

Ovih izbora olakšano je glasanje, zbog pasivne registracije, jer svaki imaoc CIPS lične karte automatski je registrovani glasač. Predstavnici Centarlne izborne komisije izrazili su nadu da će ta činjenica olakšati proceduru provjere podataka, te povećati broj osoba koji će danas izaći na izbore.

 

Prema podacima LIK Visoko, prema pojedinačnim biračkim mjestima najveći broj registrovanih glasača ima na području MZ Centar I I Centar II (945 I 988 glasača) te u  Goduši(973 glasača), a najmanje registrovanih glasača ima na Šošnjama(305).

 

Podaci od prije četiri godine pokazuju da je najveća izlaznost na lokalne izbore zabilježena je na glasačkim mjestima: Novo Naselje (83%)Koložići (72%), Centar (67%), a  najmanja izlaznost na izbore zabilježena je u Dobrinju(23%), odnosno na Bucima (24%).

 

Proudly powered by WordPress