Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Fondacija APBPS: O piramidama i u Michigenu

 

U gradu Marquette u američkoj saveznoj državi Mičigen održana je, između 23-26. oktobra 2008., “Četvrta godišnja AAPS konferencija o drevnoj Americi”. AAPS (Ancient Artifact Preservation Society) je Udruženje za zaštitu antičkih artifakata s misijom osnivanja Kulturnog centra drevne američke kulture koji bi prikupljao i izučavao artifakte koji pripadaju Americi iz doba prije Kolumbovih otkrića.

Na Konferenciji je učestvovalo nekoliko desetina istraživača iz više američkih saveznih država: Mičigena, Ohaja, Viskonsina, Vašingtona, Minesote, Ajove, Nevade, Indijane, Kentakija, Kalifornije, Južne Dakote, Filadelfije, Ajdaha i Južne Karoline. Kao poseban gost Konferencije pozvan je osnivač Fondacije “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca” Semir Osmanagić.

Na trodnevnoj Konferenciji prezentirani su brojni radovi koji potvrđuju tezu intenzivne komunikacije i trgovine između američkog kontineta i zemalja teritorija današnje Zapadne i Sjeverne Evrope, Egipta i Kine i to prije nove ere. Posebno impresionira činjenica da je 20 miliona tona bakra iz rudnika današnjeg Mičigena bilo predmetom trgovine s ostalim dijelovima svijeta. Na Konferenciji su prikazane i mnogobrojne lokacije u SAD s petroglifima kao potvrda razvijenih veza između kontinenata prije nekoliko milenijuma.

Organizatori su namijenili u svom Programu preko 60 minuta za izlaganje o istraživanjima Bosanske doline piramida. Učesnici Konferencije su u punoj dvorani Holiday Inn-a s velikom pažnjom saslušali mnogobrojne naučne dokaze o postojanju prvih evropskih piramida. Bosanske kamene piramide, kamene kugle i kameni megalitni gradovi su bili iznenađenje i poziv za posjetu BiH za sve prisutne. Kraj izlaganja je dočekan s ovacijama upućenim Osmanagiću. Slijedila su pitanja, komentari i puna podrška tokom narednih šezdeset minuta.

Predsjednik Udruženja C. Fred Rydholm je zahvalio Osmanagiću na dolasku na Konferenciju i čestitao na otkriću i dosadašnjem radu na piramidama. Posebno ga je uputio na jedan citat iz svoje knjige “Michigan Copper, The Untold story, A History of Discovery” u kome stoji:

“Sve istine prolaze kroz tri faze. Prva, ismijavanje. Druga, žestoka opozicija. Treća, istina se prihvaća kao nešto očigledno!”

(press Fondacije)

Proudly powered by WordPress