Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Porsche vlasnik 74% VW-a, možda Prevent i vrati otpuštene radnike u Visokom!?

Ludilo na Frankfurtskoj burzi nakon objave Porschea da je kupio značajnu količinu dionica Volkswagena podiglo VW u jednom trenutku preko 1.000 eura po dionici. Čelnici Volkswagena dobrih sat vremena upravljali su najvećom svjetskom kompanijom po tržišnoj kapitalizaciji, pretekavši naftnog giganta Exxon Mobil za trideset milijardi dolara. Vijest da je Porsche u posjedu 74% dionica Volkswagena izazvala je pravi stampedo na dionice, koje su tijekom posljednjih godinu dana prilično stabilne na razinama od oko 200 eura.

Pred zatvaranje burze dionica se spustila na 683 eura, što je dnevni rast od tridesetak posto, prava sitnica u usporedbi s jučerašnjim danom kada je vrijednost dionice utrostručena. Najveću paniku izazvali su short-selleri, koji su računali na nagli pad vrijednosti nakon jučerašnjeg skoka, no burza ih je ovoga puta prevarila.

Njemačka agencija za nadzor tržišta najavila je da će pomno pratiti trgovanje dionicom Volkswagena kako bi vidjela da li ima elemenata insajderske trgovine, no za sada neće otvarati službenu istragu.

(biznis.ba/Jutarnji)  

 

Proudly powered by WordPress