Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

I povratnici će imati ista prava

 

Vlada Zeničko-dobojskog kantona usvojila je Nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o dopunskim pravima branilaca i članova njihovih porodica. Sejad Nalić, ministar za boračka pitanja ZDK-a, rekao je danas na press-konferenciji da u Vladi očekuju da će ovaj kanton dobiti kvalitetan Zakon o dopunskim pravima branilaca i članova njihovih porodica.

“Temeljni Zakon donesen je 2006. godine, ali u praksi je bilo slučajeva da se Zakon u cijelosti ne može implementirati i da dio populacije ne može ostvariti svoja prava”, izjavio je  Nalić.

Nacrtom Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o dopunskim pravima branilaca i članova njihovih porodica predviđeno je da povratnici u RS-u koji se nalaze na evidencijama u ZDK-u, mogu ravnopravno ostvarivati svoja prava, a istim se u povoljniji položaj stavljaju i dobrovoljci u organizaciji otpora.

“Na inicijativu porodica šehida i poginulih branilaca uradili smo korekcije kako bi djeca šehida i poginulih boraca, bez obzira na to što su starija od 25 godina mogla ostvarivati određena prava. To se prije svega odnosu na djecu koja studiraju”, izjavio je Nalić.

(Fena)

Proudly powered by WordPress