Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

E-kapija: Nema ponuda za prodaju fabrike “KTK” Visoko

 

Tenderi za malu privatizaciju dvije fabrike Kožarsko-tekstilnog kombinata (KTK) Visoko biće proglašeni neuspjelim, kazali su juče u Agenciji za privatizaciju FBiH (APF). Rok za dostavljanje ponuda za fabrike krupne kože i krzna, te obuće istekao je 24. novembra, ali se čekalo još nekoliko dana u slučaju da eventualne ponude stignu poštom.

“Nije bilo prijava na dva javna poziva i oni će biti proglašeni neuspjelim. Vidjećemo šta dalje, a odluku o tome treba da donesu Uprava i Nadzorni odbor preduzeća i resorno ministarstvo”, kaže Vahid Dupovac, pomoćnik direktora APF-a.

Suad Šahinović, predsjednik Nadzornog odbora KTK Visoko, kazao je da ne može reći šta će dalje biti poduzeto, jer još nemaju potvrdu o rezultatima tendera od APF.

“Kada dobijemo zvaničnu informaciju i obavimo konsultacije s resornim ministarstvom i APF vidjećemo šta nam je činiti. U svakom slučaju, ako je tačno da su tenderi neuspjeli, nešto će se morati poduzeti da ne bi ulazili dalje u gubitke”, dodao je Šahinović.

Prije nego što se Nadzorni odbor KTK-a odlučio za malu privatizaciju, firma “Prevent” Sarajevo je uputila pismo namjere u kojem je iskazala interes za kupovinu fabrika koje su bile predmet tendera. Minimalna cijena za dvije fabrike bila je oko 24,5 miliona, iako su one procjenjene na oko 44,7 miliona KM. Uslov iz tendera bio je zadržavanje radnika kojih u obje fabrike ima oko 450, te ulaganje ukupno pet miliona KM.

Proudly powered by WordPress