Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Održana Skupština ZDK-a

Skupština Zeničko-dobojskog kantona jučer je na svojoj 26. sjednici usvojila prijedlog Odluke o privremenom finansiranju ZDK-a za period januar – mart 2009. godine i to u iznosu od oko 66 miliona KM.

Na sjednici Skupštine poslanici su po hitnom postupku razmatrali i Prijedloge odluka o davanju saglasnosti na finansijske planove Zavoda zdravstvenog osiguranja i Službe za zapošljavanje Zeničko-dobojskog kantona za 2009. godinu, Smjernice za izradu Strategije omladinske politike za područje ZDK-a za period 2009/2014. godina, te Informaciju o dostignutom stanju u oblastima raseljenih osoba i povratnika na području kantona.

Nakon duže diskusije, Skupština je ocijenila da još uvijek nije vrijeme za usvajanje Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju u ZDK. Prijedlogom ovog zakona predviđeno je da Kanton preuzima finansiranje samo uvođenja obaveznog minimuma boravka djece u obdaništima od 150 sati, za šta treba predvidjeti troškove od oko 1,5 milion KM. Izjašnjavanje Skupštine o prijedlogu ovog Zakona izostalo je, bez obzira što je prijedlog dobio pohvale poslanika i isti je vraćen na doradu.

(Fena)

Proudly powered by WordPress