Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Obavještenje povodom meča BiH-Belgija u Zenici

 

U Policijskoj upravi I Zenica održan je sastanak štaba, imenovanog za planiranje i realizaciju mjera obezbjeđenja fudbalske utakmice između reprezentacija BiH i Belgije, koja se æe 01.04.2009. godine održati  na stadionu Bilino polje.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Ze-do kantona je sačinilo Plan mjera i radnji na obezbjeđenju navedene utakmice, na osnovu kojeg æe ovo ministarstvo preduzeti potrebne mjere, kako bi se navedena utakmica održala u bezbjednim uslovima i kako bi bilo spriječeno bilo kakvo ugrožavanje lične i imovinske sigurnosti građana.  S tim u vezi, Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona poziva navijače da se pridržavaju zakonskih odredbi  i uputa koje se daju u skladu sa planiranim aktivnostima povodom predstojeæe utakmice.

Službenici policije æe protiv svih onih koji ne budu postupali prema planiranim mjerama, postupiti u skladu sa  Zakonom o bezbjednosti održavanja sportskih takmičenja u Zeničko-dobojskom kantonu, čije odredbe su usaglašene sa zakonskim propisima o bezbjednosti i posebno sa propisima FIFA-e i Evropskom konvencijom o nasilju i nedoličnom ponašanju gledalaca na sportskim priredbama, posebno na fudbalskim utakmicama, kojim je zabranjeno unošenje na stadion:

• Bilo kakvih oštrih i tvrdih predmeta pogodnih za bacanje
• Pirotehničkih sredstava(petardi,baklji i sl)
• Alkoholnih piæa i  drugih flaširanih napitaka

Također, imajuæi u vidu raznolikost rekvizita koje koriste navijači, obavještavamo građane da na prostoru oko stadiona neæe biti dozvoljeno nošenje predmeta sa kojima se može sakriti identitet lica tzv. “fantomki” i unošenje ovih predmeta u stadion.

Na ulazima u stadion, vršit æe se pregled svih lica radi sprečavanja unošenja u stadion navedenih predmeta, a osobama koje i pored upozorenja pokušaju unijeti u stadion takve predmete, neæe biti dozvoljen ulazak u stadion.

Takođe, navedenim Zakonom,  kao prekršaj između ostalog se smatra i: 

• unošenje ili isticanje transparenata ili drugih predmeta sa tekstom, slikom znakom ili drugim obilježjem kojim se vrijeđaju nacionalna, vjerska, rasna i moralna osjeæanja građana ili potiču mržnja i nasilje
• pjevanje pjesama ili uzvikivanje poruka, ili na drugi način vrijeđanje vjerskih, nacionalnih, rasnih i moralnih osjeæanja građana koje potiču na mržnju i nasilje
• prijetnje, pozivanje ili poticanje na tuču ili napad na druge gledaoce, redare, službene osobe ili druge učesnike u sporstkom takmičenju    
 
Kako bi se izbjegle nepotrebne gužve na ulazima u stadion, pozivamo navijače da ranije planiraju dolazak na nevedenu utakmicu, jer æe se sa ciljem zabrane unošenja nedozvoljenih predmeta na ulazima vršiti detaljniji pregled lica. Također, bit æe spriječen ulazak na stadion lica koja se budu ponašala nasilnički, kao i lica pod uticajem alkohola ili narkotičkih sredstava. Ulazak u stadion æe biti dozvoljen samo licima koja budu posjedovala važeæu ulaznicu za ovu utakmicu.

Obzirom da æe na prostoru oko stadiona biti ograničeno parkiranje putničkih motornih vozila, pozivamo građane da parkiranje svojih vozila izvrše na drugim prostorima, te da u vozilima ne ostavljaju predmete koji bi mogli biti predmet izvršenja krivičnih djela.

Imajuæi u vidu značaj ove utakmice za našu reprezentaciju i BiH, pozivamo navijače da svojim ponašanjem daju doprinos da se ista održi u povoljnim bezbjednosnim uslovima, odnosno da poštuju upute koje daju policijski službenici, predstavnici zaštitarskih agencija i druga službena lica. Mi se nadamo da æe građani uvažiti naša upozorenja i da æe potreba policije za preduzimanjem sankcija biti minimalna, te da æe utakmica biti odigrana u povoljnom i sporstkom ambijentu.

Proudly powered by WordPress