Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Avaz: Prodajom nekretnina pokriti minus iz ponude

Vlada Federacije BiH je prije tri dana odgodila za izvjesno vrijeme rješavanje sudbine privatizacije Kožarsko-tekstilnog kombinata Visoko. Vlada se, naime, nije u potpunosti saglasila s prijedlogom kompanije Prevent Sarajevo, jedinog ponuđača za kupovinu 67 posto kapitala KTK, o davanju bankovne garancije od 10-11 miliona KM u zamjenu za hipoteke koje visočki kombinat ima zbog duga za penzijsko-invalidsko osiguranje.

Iako je taj prijedlog dogovoren na sastanku predstavnika Agencije za privatizaciju FBiH, resornog federalnog ministarstva, Preventa i Uprave i Sindikata KTK, Vlada je ocijenila da do naredne sjednice treba biti dopunjen ocjenom o moguænosti prodaje nekretnina KTK u Mostaru, Bihaæu i Orašju, koje nisu u funkciji.

Drugim riječima, tražiæe se moguænost da se nadomiri razlika za “čišæenje” duga radnicima, jer je Prevent za KTK-ove fabrike krupne kože i krzna, odnosno obuæe, ponudio 8,6 miliona KM, dok je minimalna cijena koju je odredio Nadzorni odbor visočke firme iznosila 12,2 miliona maraka.

Kako smo saznali u Agenciji za privatizaciju FBiH, sarajevska kompanija dala je garanciju od 11 miliona KM, koliko iznose obaveze za uvezivanje staža radnicima i dugovi za PIO/MIO. Iznos garancije odgovara približno sumi koju KTK duguje za penziono i invalidsko osiguranje. Zbog tog duga, računi KTK veæ su duže vrijeme u blokadi.

Saznajemo i da je Vlada FBiH, ako ne bude prikupljeno dovoljno novca prodajom nekretnina, spremna učestvovati s 1,5 miliona KM te tako doprinijeti uspješnoj prodaji svog kapitala i rješavanju problema 1.200 radnika KTK. Kako su nam kazali u APF-u, ovo je jedino preostalo rješenje ako se želi spriječiti da KTK ode u stečaj.

Potvrđeno nam je da je sarajevska kompanija spremna preuzeti skoro 460 radnika iz dvije fabrike KTK, a za njih 1.200 uvezati staž. Od ponuđača se još traži ulaganje pet miliona KM u pogone KTK i zadržavanje djelatnosti fabrike krupne kože i krzna.

Proudly powered by WordPress