Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Otvorena 4. sezona istraživanja: Optimizam u Bosanskoj dolini piramida

Nizom događaja u Visokom je danas obilježen početak četvrte sezone istraživanja u Bosanskoj dolini piramida.

Brojni posjetioci jutros su prvo obišli kompleks tunela Ravne, odakle su se uputili, pješačkom transferzalom  bosanskih piramida. Obišli su lokalitete Bosanske piramide Sunca, piramide Ljubavi, Hrama Zemlje, do Bosanske piramide Mjeseca i KTK parkinga u Prijekom. Pješake su od 10.00 sati pratili i biciklisti, te se veæina učesnika u 12.00 sati okupila u zgradi opæine Visoko na press konferenciji na kojoj su govorili načelnik opæine Visoko Munib Alibegoviæ i Semir Osmanagiæ osnivač Fondacije arheološki park: “Bosanska piramida Sunca”.

“ Opæina Visoko ostaje partner u ovom velikom projektu istraživanja na području opæine Visoko. I ove smo godine izdvojili finansijska sredstva kao podrška radovima i želimo animirati domaæu i stranu javnost, da učestvuju u ovom projektu” – istakao je između ostalog, načelnik Alibegoviæ.

 

Prezentirajuæi posljednje nalaze  istraživanja Semir Osmanagiæ je naglasio da  javnost tek čekaju najnoviji i veliki nalazi sa područja istraživanja koji æe i najveæe skeptike uvjeriti u postojanje monumentalnih građevina na području Visokog. Bile je ovo prilika i da Osmanagiæ pozove sve nivoe vlasti, predstavnike institucija i nevladinih organizacija, privrednike i građane da se svako u svom domenu uključi u ovaj projekat koji bi pomogao u razvoju turizma i ostalih grana privrede, te obilježio BiH kao destinaciju koju vrijedi posjetiti.

 

“ Uz samo malo napora i više ulaganja, rezultati istraživanja bili bi jasno vodljivi, ne za 15. godina, kakav nam je sada tempo, veæ za samo dvije godine “ – izjavio je između ostalog  Osmanagiæ.

 

Od 16 do 18 sati biæe održana naučna tribina o građevinskim materijalima (betonima) korištenim za gradnju piramida i o radiokarbonskom datiranju podzemnog kompleksa tunela “Ravne”.

 

Kulturno-zabavni program na bini u “Prijekom” počinje u 18 sati i na njemu æe učestvovati Dr. Zo, Muste Dediæ, Armin Muzaferija, Naida Bešlagiæ, kao i gost iznenađenja. Prisutni æe moæi vidjeti i nastup mladih gimnastičarki, kao i modnu reviju Amile Efendira.

 

Sudeæi prema optimizmu Semira Osmanagiæe i njegove ekipe, visočani i gosti koji æe posjetiti ovaj bosanski gradiæ, nemaju razloga za pesimizam, sve što treba je da vjeruju u čuda koja æe pratiti nova ljetna istraživanja.

Podršku ovosezonskim istraživanjima  pored opæine Visoko dalo je i 17 nevladinih organizacija s područja opæine Visoko.

  

Proudly powered by WordPress