Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Saopštenje iz MUP-a ZDK-a povodom 1. maja

 

Ovih dana se obilježava 1. maj, Praznik rada, kada je za očekivati da æe veæi broj građana napuštati svoje stanove/kuæe i praznik provesti na izletištima. Tradicija je da se ovaj praznik obilježava u prirodi i uz roštilj, što može uzrokovati požare i imati neželjene posljedice. Također, za očekivati je i poveæano konzumiranje alkohola i pojave da neka lica na taj način pod uticajem alkohola upravljaju vozilima i time ugrožavaju sebe i druge učesnike u saobraæaju. Pored toga, proteklih godina je bilo pojava da se na ovaj dan nosi i upotrebljava vatreno oružje, što je u nekim slučajevima imalo teške posljedice.

Na nivou Uprave policije MUP-a Zeničko-dobojskog kantona je, s tim u vezi dana 29.04.2009. godine održan sastanak štaba formiranog za sprovođenje pojačanih mjera policije na održavanju povoljnim stanja bezbjednosti na području Zeničko-dobojskog kantona. Također, preduzete su i mjere na planiranju mjera i radnji koje æe poduzimati policijski službenici u narednim danima, kako bi se spriječile pojave koje ugrožavaju sigurnost građana.

Ovom prilikom pozivaju se građani da daju doprinos da predstojeæi praznici proteknu u povoljnim bezbjednosnim uslovima, na način da:

– Prije izlaska iz stanova/kuæa provjerite i zatvorite vrata i prozore, odnosno osigurate vaše stanove/kuæe i drugu imovinu. O bilo kakvom kretanju sumnjivih i nepoznatih lica u blizini vaših stambenih objekata obavijestite policiju.
– Na izletištima, posebno u šumskim područjima, vodite računa o mjestima loženja vatre, a po završetku boravka istu ugasite.
– Ne upravljajte vozilima ukoliko ste prethodno konzumirali alkohol, jer time ugrožavate sebe, svoju porodicu te druge učesnike u saobraæaju, što može imati teške posljedice.
– O informacijama i nezakonitom ponašanju lica, tj. činjenju prekršaja, vršenju krivičnih djela, nelegalnom posjedovanju oružja itd. obavijestite policiju pozivom na 122, kako bi se umanjile ili izbjegle neželjene posljedice takvih pojava.

Službenici policije æe u skladu sa zakonskim obavezama vršiti pojačanu kontrolu učesnika u saobraæaju, a posebno kontrolu upravljanja vozilima pod dejstvom alkohola.

Sa nadom da æe građani uvažiti ove naše preporuke i time dati doprinos bezbjednom obilježavanju ovom praznika, svim građanima našeg kantona želimo sve najljepše povodom 1. maja, Praznika rada.

Proudly powered by WordPress