Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Dr. Zijada Smailagiæ: “Ekipe su spremne”

Na području Bosne i Hercegovine, pa samim tim i Visokog, za sada nema oboljelih od “svinjske” ili “nove” gripe. No bez obzira na to, zabrinutost kod ljudi je prisutna, te smo iz toga razloga informaciju više zatražili od nadležnih osoba iz epidemiološke službe Doma zdravlja sa poliklinikom u Visokom.

Mi smo veæ imali pripremljen određeni scenarij za djelovanje, s obzirom da smo se nedavno pripremali za ptičju gripu, a ovaj scenario je sličan. Imamo veæ oformljen pravilnik ponašanja u tim situacijama, a imamo i ekipe koje imaju svoja zaduženja i koje su obučene za ono što treba da rade. Dakle sve je pipremljeno, a u Federalnom zdravstvu postoje određene rezerve antiviralnih lijekova, barem smo tako informisani, s tim da se veoma brzo može nabaviti i dodatna doza lijekova za oboljele, ukoliko oni budu registrovani.” – izjavila je za Q radio Zijada Smailagiæ, epidemiolog u visočkom Domu zdravlja sa poliklinikom.

Preporučujemo ljudima da ne putuju bez veæe potrebe, da češæe peru ruke, vrše dezinfekciju prostorija u kojim se boravi, a u slučaju da se bolest pojavi kod nas, onda bi trebalo izbjegavati veæe skupove, prevozna sredstva, odnosno sve veæe organizovane skupove ili prostore.” – dodala je Zijada Smailagiæ.

 

Proudly powered by WordPress