Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

ZDK: Sindikati protiv “Interventnog zakona”

Koordinacija sindikata budžetskih korisnika i kantonalni odbori Sindikata osnovnog i srednjeg obrazovanja i odgoja ZDK, Sindikata policije i Sindikata organa uprave i sudske vlasti najoštrije osuđuju pokušaj donošenja tzv. “interventnog zakona“ koji predviđa smanjenje svih primanja zaposlenih u ovim oblastima.

“Kantonalni odbori navedenih granskih sindikata koji zajednički djeluju kroz koordinaciju Saveza sindikata donijeli su odluke za organizovanje štrajkova i protesta.

Na današnjem sastanku je konstatovano da su članovi Sindikata spremni i odlučni da provedu odluke Glavnog odbora SSSBiH o generalnom štrajku upozorenja i učešće na protestima u Sarajevu na dan zasjedanja Parlamenta FBiH. Smatramo da su se prije bilo kakvog smanjenja primanja zaposlenika na nivou Federacije trebala izjednačiti, pa tek onda, ukoliko je to baš neophodno u cilju očuvanja redovnosti isplate plaća, izvršiti jednako procentualno smanjenje“, stoji u dopisu koji su poslanicima Parlamenta FBiH poslali članovi Koordinacije sindikata budžetskih korisnika ZDK.

U istom pismu, Sindikati zastupnike upozoravaju da su zajedno s Vladom ZDK vodili politiku realnih plaća, za razliku od drugih vlada, a posebno Vlade Federacije BiH, koje su napravile deficit svojih budžeta i koje sada žele sanirati i naplatiti od naših plaća.

Pozivamo zastupnike da ne glasaju za tzv. interventni zakon koji nije u skladu sa Ustavom FBiH jer derogira nekoliko zakona i kompletan sistem socijalnog dijaloga, tj. uvodi Federaciju Bosne i Hercegovine u totalitarni sistem vlasti”, stoji u pismu koje su potpisali Mirnes Isaković, Selvedin Šatorović, Ðevad Hadžić, Esad Grahić i Elvedin Mioč.

(Fena)

   

Proudly powered by WordPress