Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

ZDK: Rebalans budžeta će ići u proceduru samo ako bude usvojen interventni zakon

Skupština Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) danas je usvojila Prijedlog odluke o izmjenama Odluke o osnivanju kantonalnog Šumsko-privrednog društva. ŠPD ZDK ima deset poslovnih jedinica, a poslanici kantonalne skupštine danas su zadužili Vladu da im jednom godišnje omogući dostavljanje izvještaja o radu ŠPD ZDK.

Skupština ZDK, koju je vodio predsjedavajući Sejad Zaimović, usvojila je i dopunjenu Informaciju o stanju sigurnosti na području kantona za 2008. godinu.

Prema informaciji koju je potpisao ministar unutrašnjih poslova ZDK Aziz Brotlija, stanje sigurnosti tokom 2008. općenito je bilo bolje nego u prethodnoj godini.

“Bilo je manje počinjenih krivičnih djela, veći je stepen njihove rasvijetljenosti, više je saobraćajnih nesreća, ali manje smrtnih slučajeva. Jedino su brojniji napadi na ovlaštene službene osobe”, izjavio je ministar Brotlija.

Veći dio današnje sjednice Skupštine ZDK bio je posvećen protestima budžetskih korisnika protiv usvajanja “interventnog zakona”.

Odgovarajući na pitanja poslanika, kantonalni premijer Miralem Galijašević između ostalog je rekao: “Rebalans ovogodišnjeg budžeta ZDK usvojen u ponedjeljak bit će na snazi tek ako federalni zakon o plaćama prođe proceduru usvajanja u Parlamentu. Mi smo svoj dio obaveza uradili, uključujući umanjenje budžeta za oko 35 miliona, ali nismo precizirali detalje pojedinih transfera. Već duže vrijeme smatramo da se primanja u Federaciji BiH moraju ujednačiti. Iluzorno je govoriti o smanjenjima za 10 posto kada su primanja, naprimjer policajaca, u pojedinim kantonima različita.“

Premijer ZDK-a dodao je kako će rebalans budžeta biti upućen u skupštinsku proceduru samo ako dođe do usvajanja “interventnog zakona”.

(Fena)

 

Proudly powered by WordPress