Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Ide nekako…

 

Nakon što je kiša posljednjih dana ometala asfaltiranje dionice Dobrinje – Kakanj na koridoru 5C, radovi su nastavljeni punom parom. Kako je za “Avaz” potvrdio direktor kompanije “Euro-Asfalt” Hamed Ramić, ova dionica dužine 8,7 kilometara, čija je ukupna cijena 64 miliona KM, kako je i planirano, trebala bi biti završena do početka septembra.

Finansijske obaveze

– Radimo drugi sloj asfalta i to ćemo kompletirati do kraja ovog mjeseca. Ostaje da u julu uradimo specijalni, habajući sloj asfalta, a nakon toga dolaze završni radovi, poput izrade odbojnih ograda i sijanja trave – kazao je Ramić. 

On očekuje da će ih Direkcija za autoceste FBiH finansijski pratiti. Iako su im nedavno isplaćena zaostala dugovanja, u posljednje vrijeme stvorile su se nove obaveze.

– Za maj nam trebaju isplatiti oko 1,6 miliona KM, a za juni oko 2,5 miliona. Onda će trebati još oko četiri miliona do kraja izgradnje – kazao je Ramić.

U isto vrijeme, Direkcija na području Kaknja i Zenice vrši eksproprijaciju zemljišta za narednu dionicu, Kakanj – Drivuše. Prema riječima direktora Direkcije Erdala Trhulja, taj proces dobro napreduje uprkos određenim poteškoćama.

Izdata rješenja

– U opštini Kakanj ima oko 550 parcela. Većina terenskog posla je završena i već je izdato 200 rješenja. Posao usporavaju loša rješenja u Zakonu o eksproprijaciji – kazao je Trhulj.

Radi se o tome da se eksproprijaciji može pristupiti tek nakon što Direkcija pokuša s vlasnikom sklopiti sporazum. Taj postupak traje oko tri mjeseca, tako da je to ogroman gubitak vremena već na samom početku.

– Problem je i što se u posjed može ući tek nakon što se vlasniku plati, a ne odmah po pravosnažnosti rješenja, što također odugovlači čitav proces. Izmjene ovog zakona su u proceduri i ja se nadam da će ovi i drugi problemi uskoro biti otklonjeni – istakao je Trhulj. 


(Avaz, autor: G. MRKIÆ)

Proudly powered by WordPress