Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Veliki kulturni šamar Visokom iz Bugojna

Nema nikakve potrebe trošiti riječi o tome ko je bio Zaim Muzaferija, “Dedo” je bio to što je bio u svijetu pozorišta i filma, jednom rječju legenda. Odmah nakon njegove smrti javila se inicijativa da visočka Gimnazija nosi Zaimovo ime, zatim još nekoliko inicijativa da neka ulica u Visokom dobije ime po Zaimu…međutim to se nije desilo!?  Nedostatak osjećaja za Visoko i “Visočko”, nerazumijevanje onoga što je Zaim Muzaferija radio i čime se bavio, a što je poštovala cijela bivša Jugoslavija ili sitnomahalaški interesi i dnevna politika napravili su situaciju u kojoj niti jedna od pomenutih inicijativa nije realizovana.

Sasvim razumljiv i opravdan potez Jesenka Muzaferije kojim je distancirao porodicu i ime Zaima Muzaferije od svega je momenat kada je javno rekao svima da ne želi više razgovarati o bilo kojoj inicijativi. Potpuno opravdan stav iniciran neozbiljnošću onih koji su trebali realizovati bilo koju od pomenutih inicijativa.

I onda, ono što Visoko nije znalo i prepoznalo kao svoje i vrijedno, uradio je grad Bugojno. Na trideset sedmom teatarskom festivalu BiH “Fedra” otkrivena je spomen-ploča u znak sjećanja na Zaima Muzaferiju. Sve što možemo nakon ovog gesta Bugojanaca je zahvaliti im se, čestitati, i nadati se da će neko ko se kulturom bavi u Visokom, a čini vlast, izvući pouku iz svega.

 

Proudly powered by WordPress