Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

820 godina Povelje Kulina bana: 29.august proglasiti Danom državnosti BiH


 

 

 U organizaciji Zavičajnog muzeja Visoko jučer je održan okrugli sto “820 godina Povelje bosanskog bana Kulina”, u čast značajne godišnjice tog dokumenta koji svjedoči višestoljetnu državotvornost Bosne i Hercegovine.

U radu skupa učestvovali su istaknuti naučnici i profesori koji su s aspekta historiografije, diplomatike, prava, jezika, onomastike i drugih naučnih disciplina govorili o značaju Povelje. To su Muhamed Filipović, Omer Ibrahimagić, Ahmed Aličić, Esad Zgodić, Dževad Jahić, Ibrahim Pašić i Senad Hodović.

 

Prema prijedlogu profesora Omera Ibrahimagića, s ovog okruglog stola  u tri institucije bit će poslani konkretni prijedlozi s namjerom popularizacije imena i značaja Kulina bana.

 

„Predlažen da se uputi u Parlamentarnu Skupštinu BiH prijedlog da se, 29.august obilježava kao Dan državnosti BiH, s obzirom da se oko 25.novembra već dugo ne možemo usaglasiti. Predlažem i da se Skupštini ZDK uputi prijedlog da Univerzitet u Zenici nosi ime Kulina bana, a da na novčanici od 500 KM bude oslikan faksimil Povelje Kulina bana, što bi bio prijedlog Centralnoj banci BiH“ – predložio je prof Ibrahimagić.

 

Povelja Kulina bana smatra se jednim od najznačajnijih  pisanih spomenika bosanskog jezika. Ovaj dokument  je ne samo najstariji dosad pronađeni očuvani bosanski državni dokument, nego i najstariji državni dokument kod svih južnoslovenskih naroda i država.

 

Originalna Povelja Kulina bana čuva se u biblioteci u Sant Petesburgu, dok se dva prepisa tog dokumenta nalaze u arhivi Dubrovnika.

 

Posljednjih se godina 29.august obilježava kao Dan općine Visoko, mjesta u kojem je pisana Povelja Kulina bana. Na taj će dan biti položeno cvijeće stradalima u Drugom svjetskom i posljednjem ratu u BiH, a bit će održana i svečana sjednica Općinskog Vijeća.

 

Proudly powered by WordPress