Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

U Visokom u toku obilježavanje Dana šehida

Drugi dan ramazanskog Bajrama u BiH se tradicionalno obilježava kao Dan šehida. Način je to da se od zaborava sačuva uspomena na ratna dešavanja u BiH, te najveće žrtve rata, šehide i poginule borce.

U Visokom je ovaj dan obilježen obilascima šehidskih mezarja u Gračanici, Moštru i Visokom te učenjem tevhida i hatma dova.

 

Za obranu BiH i grada Visokog život dalo 314 šehida. Među njima je 11 odlikovanih zlatnih ljiljana, 17 ih je odlikovano zlatnom policijskom značkom te 8 srebrenom policijskom značkom. Na području općine Visoko je 127 civilnih žrtava rata, a među njima je 38 djece. Iz rata je izašlo 498 boraca, invalida rata. Zajedno sa Visočanima u protekom ratu borili su se i Tuzlaci, Zeničani, Srebreničani, Vitežani, Travničani, Kakanjci od kojih je 385 živote izgubilo upravo na ratištima oko Visokog.

 

Centralni skup povodom Dana šehida,održan je u Visokom, na Spomen obilježju šehidima i poginulim borcima.  

 

Obilježavanje dana šehida u Visokom je nastavljeno obilaskom općinske delegacije i predstavnika Medđlisa IZ Visoko, šehidskim mezarjima. U 14.00 sati u MZ Moštre bit će otkrivena spomen ploča šehidima i poginulim borcima s ovog područja. Svečana akademija bit će održana danas u 18.00 sati u velikoj sali zgrade Općine Visoko.

Proudly powered by WordPress