Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Saopštenje KTK Visoko povodom neuspješne privatizacije od strane Preventa

Poštovani,

Sa žaljenjem konstantiramo da je privatizacija dijela KTK Visoko d.d. od strane Preventa proglašena neuspješnom. Poslije višemjesečnih pregovora te usaglašavanja, te ustupaka nekoliko puta od strane KTK Visoko – od korigiranja prodajne cijene, do plaćanja umjesto u cijelosti na 12 rata – do pokušaja rješavanja založenih hipoteka, ponajprije poreske blokade od strane Kantonalnog ureda Zenica nad imovinom KTK Visoko u Visokom (po nama potpuno neutemeljenom i poslije višegodišnjih pravnih postupaka i dalje je u procesu rješavanja naše žalbe) jednostranim poslovnim postupkom od strane Preventa proglašeni su nevažečim Ugovori o kupoprodaji 2 tehnoekonomske cjeline KTK Visoko d.d. Zbog potpuno različitog tumačenja Kantonalnog poreskog ureda Zenica i Središnjeg Poreskog Ureda sarajevo o načinu skidanja hipoteke (po Središnjem uredu po članu 50 zakona o poreznoj upravi, tek 2 dana poslije izmirenja porezne obaveze, a po Kantonalnom uredu Zenica, uz kompletiranje protokola o izmirenju doprinosa za zdravstveno i penziono osiguranje za period na koji se odnosi prinudna naplata/ što je KTK Visoko i uradio te dostavio dokumentaciju/ uzimajući u obzir vrijednost prinudne naplate – Središnji poreski ured je svoje mišljenje o našem zahtjevu trebao pismeno objaviti ovih dana, kako bi se pokušao kompromisnim putem riješiti projekat privatizacije KTK Visoko – izmirenjem od prvih nekoliko uplata od strane BH Preventa, te skidanjem založnih hipoteka sa čestica koje je trebao kupiti BH Prevent. Instistiranje Preventa na potpunom oslobađanju imovine od hipoteka bez ikakve uplate, po tumačenju Središnjeg poreskog ureda jednostavno nije bilo moguće. Očekivala se mnogo aktivnija uloga nadležnih institucija Vlade Federacije.

U traženih dodatnih 30-ak dana očekivalo se uz maskimalno učešće Vlade Federacije, nadležnog Ministarstva industrije, energetike i rudarstva te Premijera Gosp. Mujezinovića, odnosno Ministarstva finansija uz mogući kompromis sa Poreskom Upravom/što se pokušalo dogovoriti i na sastanku u Agenciji za privatizaciju 22.09.2009. – dakle prije isteka roka za eventualno produženje roka za aktiviranje Ugovora/ privesti na opće zadovoljstvo proces privatizacije dijela KTK Visoko d.d.

U svjetlu problema koje u drugom slučaju sa Poreskom upravom ima upravo BH Prevent – očekivalo se dobre volje sa obje strane, koja je /ne/ očekivano izostala od strane BH Preventa, da se u traženom roku od 30 dana pokuša naći najbolje rješenje.

Uzimajući u obzir širi interes ovog projekta kao i maksimalno učešće svih učesnika u ovim pregovorima /Uprave, Sindikata KTK, te predstavnika Preventa, te Ministarstva industrije i Agencije za privatizaciju / žao nam je što se koristi argumentacija o povlačenju iz ovog dijela procesa privatizacije, koja nije baš prigodna u ovim trenucima.

KTK Visoko d.d. ima velikih problema sa poslovanjem, kao i mnogo preduzeća u BiH, pa i ponekad i vrlo uspješni Prevent. Transformacija KTK Visoko d.d. u privatizacijskom procesu je ključ budućnosti normalnog poslovanja u novim okolnostima za preko 1000 uposlenih u ovom trenutku.

KTK Visoko d.d. je prvi otvorio vrata Preventu – od početka njihovog poslovanja, uvijek imao razumijevanja za njihove projekte, širenje, te ambicije, te dobar dio svojih kapaciteta i radnika je u Preventu pronašao novog poslovnog dobrog poslodavca. Prevent je uglavnom korektno sarađivao sa KTK Visoko d.d. svih ovih godina.

Vjerujemo da će se brzo otkloniti problemi koji su iskazani u toku ovog dijela privatizacije, te da će brzo uz mnogo aktivniju ulogu Vlade Federacije i nadležnog Ministarstva industrije, kao većinskog vlasnika KTK Visoko d.d., uspjeti pronaći bolje rješenje i završiti započeti proces privatizacije kako je ponajbolje za uposlene u KTK Visoko d.d.

Sa poštovanjem:

UPRAVA KTK VISOKO d.d.

Bilalović Senad, direktor društva

Medanović Zijad, izv. direktor

Katica Mirsada, uzv. direktor

Proudly powered by WordPress