Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Nihad Imamović predstavio investitorima poslovne mogućnosti BiH

Predsjednik Uprave ASA Holdinga i predsjednik Asocijacije poslodavaca Bosne i Hercegovine Nihad Imamović pozvao je danas investitore da prepoznaju poslovne prilike u Bosni i Hercegovini koje se otvaraju sa aktuelnom ekonomskom situacijom. Potencijalnim stranim investitorima okupljenim u Sarajevu tokom dvodnevnog skupa „Vienna Economic Talks“, gospodin Imamović je poručio da prilike leže u oblastima poljoprivrede, turizma, telekomunikacije, energije i automobilskih komponenti. 

Automobilska industrija je ključna komponenta ekonomije centralne i jugoistočne Evrope. Proizvođači automobila i njihovi dobavljači su među najprestižnijim poslovnim sistemima u svojim regijama i imaju značajan uticaj na ekonomiju i tržište rada.   

Postoji automobilska tradicija u cijelom regionu bivše Jugoslavije koja je prije raspada imala preko 150 fabrika za proizvodnju automobila, kamiona, autobusa i autokomponenti. Određen broj ovih kapaciteta sada skuplja prašinu, ali potencijal za razvoj u ovoj oblasti i dalje postoji. Volkswagen je bio među prvim stranim investitorima koji je došao u Bosni i Hercegovinu nakon rata. Posljedično to pokrenulo otvaranje niza fabrika automobilskih komponenti. 

„U Bosni i Hercegovini postoji ogroman neiskorišteni potencijal“, ističe Imamović i naglašava da „kroz razvoj strateških partnerstva sa globanim poslovnim sistemima može se osigurati povoljan vjetar koji će ponijeti ekonomiju Bosne i Herecegovine na viši nivo.“ 

Potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom, Bosna i Hercegovina je utrla put prosperitetu i boljoj budućnosti. Neophodne je pristupiti procesu reformi za unapređenje poslovnog ambijenta kako bi se privukli potencijalni strani investitori. 

Bosna i Hercegovina je na 116. mjestu kada je u pitanju jednostavnost poslovanja, a što je uočeno u posljednjem izvještaju Svjetske banke „Doing Business 2010“.  

Republika Irska je bila u veoma sličnoj situaciji u kojoj se nalazi Bosna i Hercegovina. Danas je „keltski tigar“ ideja kojoj stremimo. Ključevi za uspjeh leže u partnerstvu između asocijacije poslodavaca, vlade i sindikata što dodatno treba ojačati u Bosni i Hercegovini. 

„Politika je još uvijek na prvom mjestu u Bosni i Hercegovini. Međutim, svjetska ekonomska kriza je protresla svijest ljudi koji sve više i više uviđaju neophodnost reforme javne uprave koji opterećuje privredu“, kaže Imamović i dodaje da poslodavci aktivno rade na priključenu evropskim integracijama.   

 

Proudly powered by WordPress