Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Sindikat Komrada traži izmirenje obaveza, Galijašević poziva na dogovor

Sindikat Javnog preduzeća “Komrad” pozvao je Vladu Zeničko-dobojskog kantona i Općinu Zenica izmire svoje obaveze prema ovom preduzeću, kako bi se omogućila isplata barem jedne od 17 zarađenih a neisplaćenih plata.

U pismu premijeru Miralemu Galijaševiću i ministru finansija Mirsadu Šaranoviću, te šefu Službe za budžet i finansije u Općini Zenica Dževadu Selimoviću, Sindikat JP “Komrad” podsjeća da već dvije godine postoji pravosnažna sudska presuda po kojoj je Vlada ZDK dužna izmiriti obaveze u visini 297.000 maraka, koje zajedno sa kamatama dostižu iznos od preko pola miliona maraka, a da Općina Zenica trenutno duguje preko 140.000 maraka za izvedene radove.

“Izbjegavanje izvršenja sudske presude i neizmirivanje obaveza radnike može koštati posla, a izmirivanjem obaveza omogućili bismo isplatu barem jedne zaostale plaće. Nažalost, skoro svaku isplaćenu plaću morali smo tražiti protestima i štrajkovima, bez obzira na pozitivne pokazatelje u poslovanju. Ovo pismo možete shvatiti i kao upozorenje za preduzimanje radikalnih mjera”, navodi se u pismu kojeg potpisuje član Sindikalnog odbora Muhamed Pivić.

Premijer ZDK Miralem Galijašević kaže kako još nije dobio pismo Sindikata JP “Komrad”, ali ističe kako ova vlada ne bježi od svojih obaveza.

“ZDK izvršava svoje obaveze iz pravosnažnih presuda dinamikom kojom dozvoljava plan izvršenja budžeta, kojeg usvaja Skupština ZDK. Neka menadžment zajedno sa Sindikatom kontaktira Vladu, kako bi dogovorili dinamiku i način rješavanja duga”, kaže Galijašević.

Čelnik kantonalne Vlade podsjetio je da je na sličan način protekle sedmice riješen problem dugovanja prema JP “Grijanje” Zenica, te da je već naloženo plaćanje dijela duga.

 

Proudly powered by WordPress