Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

www.san.ba: Nove podvale Muradifa Pajta

 

U nekim sarajevskim političkim krugovima posljednjih dana ponovo se spominje Muradif Pajt, Visočanin koji živi u Americi. Priča se da se on na svoj, već poznati intrigantno-spletkaroši način, uključuje u političke i druge događaje u zemlji, prije svega podvalama i podmetanjima, predstavljajući se i kao dužnosnik i osoba za vezu određenih organa Evropske unije, pa čak i Evropske policije. Upućeni kažu da se mračne akcije Muradifa Pajta, čiji je nadimak Mrak, tek mogu očekivati, a navodno će biti visokopozicioniran i u privatnoj političkoj stranci Fahrudina Radončića.

 

Milioni dolara na računima

 

Ko je Muradif Pajt? Rođen je u jednom selu kod Visokog prije blizu 50 godina i obavještajne službe nekih zemalja dovode ga u vezu i terorističkim akcijama u svijetu, čak i napadima na SAD 11. septembra 2001. godine.

O tim njegovim vezama, znaju i u Agenciji za istrage i zaštitu SIPA i Obavještajno-sigurnosnoj agenciji OSA, ali je, makar se zasad takav utisak stiče, on pod određenom vrstom zaštite?!

Naime, Muradif Pajt i izvjesni Edib Zilđo dovode se u direktnu vezu s Kalidom šeikom Muhamedom i vrhom terorističke organizacije Al Kaida. Neke strane obavještajne službe o njihovim vezama Kalidom šeik Muhamedom, Fatihom Huseinom i nekim drugim osobama usko povezanim s međunarodnim terorizmom, a koje datiraju još iz devedesetih godina,  imaju i dokaze.

Po tim informacijama, on je prije rata živio u Zagrebu sa suprugom Aidom Cviko-Pajt koja je ljekar, kćerkom i punicom. Krajem 1994. napustio je Hrvatsku i otišao u SAD sa Zilđom gdje je kupovao jefinu elektronsku opremu i slao je u BiH i debelo naplaćivao. Navodno, otišao je s milionima dolara do kojih je došao na sumnjiv način.

 

Istraga u Austriji i Njemačkoj

 

Zbog istrage koja se još vodi o njegovim sumnjivim poslovima, strane obavještajne službe u tajnosti drže podatke o tome kako i zahvaljujući kome i čemu se obogatio. On se smatra stručnjakom za oružje, eksplozive i eksplozivne naprave.

 

Po nekim informacijama, Pajt i Zilđo su „pružali i logističku podršku teroristima koji su 11. septembra izveli terorističke napade na SAD, a Pajt je bio i dio mreže za finansiranje terorizma na Balkanu, prvenstveno u BiH i Hrvatskoj“. Isti izvori, pozivajući se na tajnu dokumentaciju „o članovima tajnog komiteta za raspolaganje finansijskim sredstvima koja su terorističke organizacije donirale vlastima BiH tokom 90-tih godina, dokazuju da je Pajt raspolagao ogromnim novcem“.

 

Njemački i austrijski agenti obavještajnih službi, tokom istrage koju su vodili 1995. i 1996. godine otkrili su i dokumentovali brojne veze Pajta i još nekih osoba iz BiH i Hrvatske s terorističkim organizacijama i njihovu ulogu u izgradnji terorističke infrastrukture u BiH.

D.D.    

  

 

Proudly powered by WordPress