Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

U visočkom Domu zdravlja sa poliklinikom dostupne samo komercijalne vakcine protiv sezonske gripe

U visočkom Domu zdravlja u toku je vakcinacija a protiv sezonske gripe,ali samo uz plaćanje 25 KM po komadu. Još nisu stigle predviđene količine vakcina za rizične grupe stanovništva – potvrdila je za Radio Q dr. Zijada Smailagić, epidemiolog u ovoj zdravstvenoj ustanovi.


 

Dom zdravlja posjeduje komercijalne vakcine za zaštitu od sezonske gripe i one se plaćaju po 25 KM.

 

„Vakcinišu se oni koji su se i do sada vakcinisali, uglavnom se tu radi o rizičnim grupama stanovništva. Takvi pacijenti u epidemiološku službu donose preporuke svojih ljekara o potrebnoj vakcinaciji“ – pojasnila je dr. Smailagić.

 

Na pitanje hoće li u Domu zdravlja sa poliklinikom u Visokom doći neka količina vakcina protiv nove (svinjske) gripe, dr. Smailagić odgovara da za sada nema nikakvih informacija o tome. Dr. Smailagić ističe da se i oko ove vakcine javljaju oprečna mišljenja, treba li je primiti ili ne, te da je to uobičajeno. Navela je primjer vakcinacije protiv difterije koja vjerovatno ne bi bila iskorjenjena da nije bilo upotrebe vakcine protiv te bolesti.

„Moram reći da su simptomi koji se javljaju i kod sezonske i nove gripe skoro identični. Presudne će biti informacije o kretanju i susretima oboljele osobe, te mogućnostima oboljevanja od  nove gripe. Detaljna će se provjera raditi i kod pacijenata sa teškim stanjem koje zahtijeva hospitalizaciju. Trenutno se mi nalazimo poprilično daleko od najvećih žarišta oboljevanja, pa je još moguće detaljno pratiti situaciju“ – pojasnila je dr. Smailgić.

 

Svi ovogodišnji polaznici na hadždž su vakcinisani protiv sezonske gripe i činjenica je da će se na tom putu nalaziti na lokaciji sa više stotina hiljada ljudi, pa postoji bojazan od oboljevanja.

 

“S obzirom da su vakcinisani protiv sezonske gripe, svaki slučaj oboljevanja po povratku bit će detaljno provjeren “ – istakla je dr. Smailagić.

 

 

Proudly powered by WordPress