Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

DR.Zijada Smailagić: Nema razloga za paniku, ali za preventivu ima!


 

O simptomima i prevenciji od nove gripe razgovarali smo s dr. Zijadom Smailagić epidemiologom u Domu zdravlja sa poliklinikom u Visokom. Prema njenim riječima razloga za paniku nema, ali za preventivu ima.

 

„Nemoguće je da izbjegnemo dolazak gripe i na naše prostore, ljudi se kreću i to je neminovno, ali moramo prije svega biti informisani kako bismo bili spremni za bolest i time zaštitili sebe ali i svoje najbliže“ – istakla je dr. Smailagić.

Preventivne mjere  iste su kao i kod redovnih postupaka i ponašanja u vrijeme širenja sezonske gripe:

          često perite ruke sapunom i toplom vodom(posebno djecu podsjećati na to)

          izbjegavajte okupljanja u zatvorenom prostoru i velike gužve

          provjetravajte prostorije u kojiam boravite

          pokrijte nos i usta u slučaju kihanja i kašlja, a  upotrebljenu maramicu odmah odložite u smeće

          izbjegavajte dodirivanje nosa, očiju, usta

          izbjegavajte kontakt s oboljelima

          održavajte higijenu okoline(čišćenjem, dezinfekcijom i provjetravanjem)

 

Naravno uz sve ovo u vrijeme dok se bolest još nije pojavila u našem okruženju preventivno trebamo djelovati i unosom vitamina. Konzumirajte što više južnog voća (limun, naranča) i sve što sadrži vitamin C  kao jedan od  neophodnih sastojaka. To zapravo znači da trebamo svoj organizam ojačati i pripremiti na mogući dolazak virusa.

 

„Zapravo je najveća odgovornost na ljekarima, posebno porodičnim ljekarima kojima bi se potencijalno oboljeli, ili osoba sa simptomima sezonske gripe trebala najprije obratiti. Ljekar je u obavezi da prati svaki pojedini slučaj, posebno kada su djeca u pitanju, jer su ona u rizičnoj grupi  izložena ovom oboljenju“ – kaže dr. Smailagić.

Podsjećamo, u BiH do sada nije bilo smrtnih slučajeva, a  prva je oboljela trinaestogodišnja djevojčica koja je doputovala iz Australije. Ovaj je slučaj registrovan prije tačno četiri mjeseca. Do danas su zvanično potvrđena 53 slučaja oboljelih u BiH, od čega 11 u RS-u,a  42 u FBiH. Samo je jedan zabilježeni slučaj u kojem je virus prenesen s osobe na osobu, u slučaju 32-godišnje žene.

 

Dr. Zijada Smailagić upozorava na hitne znakove upozorenja posebno kod djece. Ona poručuje roditeljima da posebno prate ponašanja djece, te kod prvih uočenih simptoma obavezno potraže ljekarsku pomoć.

 

„Ako primjetite ubrzano disanje kod djeteta, bljedilo kože, neobično dugo spavanje, razdražljivost i nemir kod djece obavezno posjetite ljekara koji će pratiti situaciju. Važno je ne zanemariti ova upozorenja“.

 

I odrasli trebaju voditi računa o promjenama: otežano disanje i nedostatak zraka, bol ili pritisak u grudima ili stomaku, iznenadna nesvjestica, zbunjenost i povraćanje simptomi su koji se mogu javiti kod odraslih.

Simptomi bolesti nove gripe isti su kao i kod sezonske gripe, ali je primjećeno nešto češće povraćanje i proljev.

 

Dr. Zijada Smailagić upozorava građane i pacijente da se ne iznenade maskama na licima zdravstvenih radnika, jer su one mjera predostrožnosti u ovakvim situacijama i svakako dio preventive koju provodi osoblje Doma zdravlja sa poliklinikom Visoko.

 

„Činjenica je da dolazak ovog virusa ne možemo izbjeći, ali možemo se pripremiti  i što je  najvažnije biti informisani“ – podsjetila je dr. Smailagić ponavljajući još jednom upozorenje za roditelje da posebno prate ponašanje djece i na svaku si najmanju sumnju posjete ljekara.

Proudly powered by WordPress