Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

“Rat” na ulicama u Visokom: Ko je odgovoran za planiranje postavljanja podzemnih instalacija?

Zbog neusklađenosti planiranih radova, rekonstrukcija trotoara u ulici Branilaca  i njihovo pločanje trajat će duže vremena nego što je to planirano. Naime, neposredno prije stavljanja ploča  iz općinskoh nadležnih službi su se „sjetili“ da bi se trebala uraditi rekonstrukcija vodovodnih cijevi. Potvrdu ove informacije, o naknadnim radovima, dobili smo od Suada Efendire iz općinske službe za prostorno uređenje.

Prema njegovim riječima radovi su usaglašeni s Visočicom, pa će na dijelu gdje ploče nisu postavljene, biti prokopano kako bi se izmijenili priključci.

„Bit će urađeno nekoliko poprečnih prokopa. Malo će nas usporiti, ali nema uticaja na ono što je do sada urađeno“ – izjavio je za Radio Q Suad Efendira.

Ovog je jutra dogovoreno da se radovi baziraju na raskrsnici kod apoteke, te da se na tom dijelu završi popločavanje. Postoji glavni vodovod koji je ipak više u kolovozu nego na pločniku koji bi također trebalo izmjeniti – potvrdio je za Radio Q Ermin Dlakić iz JKP „Visočica“ Visoko, preduzeća koje  radi rekonstrukciju vodovodne i kanalizacione mreže.

„Uradit ćemo 4-5 priključaka i nema razloga da se dira ono što je već popločano. Moje je rješenje bilo što sam i predlagao prije godinu – dvije da se ide na rekonstrukciju u vrijeme dok je Telecom postavljao svoje instalacije, kako ne bismo došli u situaciju da se prokopava tek postavljeni asfalt, odnosno rekonstruisani dio, bilo pločnika, bilo ceste“ – ističe Dlakić.

Radovima koje je predlagala Visočica, sve dotrajale cijevi bi se sa vozne saobraćajnice izmjestile na pločnik, i to uporedo s radovima Telecom-a. Međutim, takav plan radova nisu prihvatile nadležne službe u Općini Visoko i to je razlog zašto će se već sljedeće godine ponovno raditi na ovoj istoj dionici, konkretno u ulici Branilaca.

 

Ermin Dlakić je za Radio Q potvrdio da se isti radovi očekuju i u ulici Zečevića, u kojoj je nedavno urađen novi asfalt zajedno sa pločnicima i ivičnjacima.

„Mi ćemo sada uraditi ove priključke u ulici Branilaca, ali dogodine siječemo ovu regionalnu cestu. Doći će do zatvaranja i preusmjeravanja saobraćaja, a moglo se riješiti već sada, jer bi se time cijev uklonila od svakodnevnog pritiska kojeg prave vozila.“ – ističe Dlakić i dodaje kako su ovi trenutni radovi na pločniku u ulici Branilaca dosta zahtjevni, zbog već postavljenih instalacija Telecoma. Dlakić ističe kako se puno stvari ne radi planski, zbog čega se prave veliki gubici, a očit primjer je i ovaj posljednji slučaj sa radovima u ulici Branilaca.

 

Proudly powered by WordPress