Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Na području Ze-do kantona nema oboljelih od nove gripe

 

Ministarstvo zdravstva Zeničko-dobojskog kantona obavještava javnost da na području našeg kantona ne postoji nijedna osoba oboljela od virusa nove gripe H1N1. Kad je u pitanju oboljeli pacijent smješten na odjelu intenzivne njege Kantonalne bolnice Zenica za koga se sumnjalo da bi mogao imati ovo oboljenje,  nakon obavljenih krvnih pretraga, ustanovljeno je da on nema virus nove gripe. Kod ovog pacijenta radi se o drugom respiratornom oboljenju, izazvanom virusom sezonske gripe.


 

Iz Ministarstva zdravstva također obavještavaju da na području Ze-do kantona do današnjeg dana nije registrovan nijedan slučaj oboljelih od nove gripe H1N1.Kad je u pitanju zdravstveni bilten Kantona, prema podacima Kantonalnog zavoda za javno zdravstvo, najveći broj oboljelih trenutno je od sezonske gripe i bolesti sličnih gripi. Među oboljelima od sezonske gripe najveći broj odnosi se na školsku djecu. Stoga je Kantonalni zavod za javno zdravstvo u saradnji sa Ministarstvom obrazovanja, nauke, kulture i sporta ZDK svim školama već distribuirao informativne materijale, letke i brošure u kojima se učenicima i nastavnicima daju upute kako da se ponašaju u ovoj situaciji. 

 

Uz to, Ministarstvo zdravstva svakodnevno prati razvoj situacije na području Kantona kad su u pitanju sve zarazne bolesti, a posebna pažnja posvećuje se praćenju stanja oboljelih od sezonske gripe. Sutra, 19. novembra 2009. godine, bit će distribuirano 2.950 vakcina za sezonsku gripu domovima zdravlja za sve općine na području Zeničko-dobojskog kantona. Isto tako, Ministarstvo zdravstva ZDK obezbjedilo je i određenu količinu  lijekova H1(Tamiflu) za liječenje od nove gripe H1N1, kako bi spremno dočekali eventualno oboljele od ovog virusa.

 

 

Press služba ZDK

 

Proudly powered by WordPress