Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

ASA: Ulaganje u zaposlene kljuc dobrog poslovanja

Mnogi misle da kada poslodavac odluči „skresati“ budžet, inicijative za dobrobit zaposlenih će biti prve na udaru. Međutim, istraživanja sprovedena među svjetskim kompanija pokazuju da to nije posve tačno. Ulaganje u zaposlene je ključ dobrog poslovanja i isplati se bez obzira na recesiju. Večina anketiranih u istraživanju britanskog Instituta za studije zapošljavanja smatra da je „veoma važno“ u trenutnoj ekonomskoj situaciji.  

Prema najnovijim istraživanjima 88% od anketiranih vodećih svjetskih kompanija su tek prošle godine zvanično u svoj prioritet uvrstile talent menadžment i slične programe. Najveći broj organizacija ima ozbiljne probleme da zadrže svoje najvrijednije zaposlenike, a 75% uopšte nema kapacitet kreiranja sličnih inicijativa.  

Poslovni sistem koji okuplja 26 kompanija ASA-e i Preventa je jedan od rijetkih poslodavaca u regionu koji ozbiljno, dugoročno i planski ulaže u obrazovanje svojih zaposlenih. Kroz „ASA Prevent Leadership“ (ApL) program koji je startao u februaru 2008. godine i ima dva nivoa prošlo je 120 menadžera. Vođen u saradnji sa Poslovnom akademijom iz Sarajeva i SBC-om (Crestcom International), ApL program je interaktivni edukativni program unaprijeđenja liderskih kompetencija, baziran na najboljoj svjetskoj praksi, i prilagođen specifičnim potrebama domaćeg poslovnog sistema.   

Prošle sedmice 60 polaznik iz ASA-e i Preventa je okončalo dvogodišnji program, a posebna priznanja su dodjeljena najuspješnijih polaznicima. Uprava Grupacije zadovoljna je uspjehom ApL programa koji će biti osnova za edukaciju menadžera i van granica Bosne i Hercegovine.

Iza ApL programa stoje pozitivni rezultati, jer polaznici pokazuju više incijative i kreativnosti, preuzimajući veću odgovornost za poslovanje. Svi ApL polaznici koji su završili dvogodišnju obuku će dobiti lični plan razvoja i pomoć kroz mentorstvo svog direktnog menadžera ili nekog iz višeg menadžmenta Grupacije.  

ASA grupacije je proslavila 14. godina postojanja i tom prilikom su podjeljena priznanja zaposlenicima koji su dio porodice 5 i 10 godina.  Prva članica današnje grupacije osnovana je krajem 1995. godine. Svoje poslovanje ASA je započela sa četiri uposlenika koja su bila angažirana u oblasti prodaje automobila, autodijelova i iznajmljivanju vozila. Godinama se razvijala i postala je grupacija koja je izgradila strateško partnerstvo sa jednim od najprestižnijih autobrendova Volkswagenom, ali i najveći bh. privatni poslodavac 

 

 

Proudly powered by WordPress