Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Čeka se “zeleno svjetlo”: Visoko dogodine velika zona arheoloških istraživanja

Vijećnici Općinskog vijeća Visoko ove će se subote izjašnajvati o Zahtjevu UO Fondacije Arheloški park: Bosanska piramida Sunca, o održavanju Međunarodne radne akcije volontera (MRAV): „Bosanske piramide 2010.“. Prema dostupnim informacijama zahtjev za održavanje ove akcije upućen je i načelniku Općine, Munibu Alibegoviću, koji će svoj stav prenijeti vijećnicima. Očekuje se da će projekat dobiti „zeleno svjetlo“ s obzirom na dosadašnje međusobne odnose lokalne vlasti i ove fondacije.

Zahtjevom Fondacije predviđena je finansijska podrška projektu MRAV od 90 000 KM, te da općina Visoko kao partner projekta animira i ostale općine u BiH da se uključe u ovu masovnu akciju te svojim prilozima od po 2000 KM, pomognu održavanje iste.

Prema podacima dostavljenim vijećnicima, radi se o prvoj poslijeratnoj radnoj akciji i to međunarodnogh karaktera, na kojoj će, učestvovati volonteri iz svih krajeva BiH, Hrvatske, Srbije, Mekedonije, Slovenije, Mađarske, Finske, SAD, Kanade i drugih zemalja. Trajanje akcije je planirano od 01.juna do 30.septembra 2010.g.

Cilj je otvoriti nove sonde na piramidi Sunca, Mjeseca, te na tumulusima u Vratnici. Radilo bi se i u tunelima Ravne i KTK. Uredile bi se turističke infrastrukture: prilazi, rukohvati, a planirano je i uređenje, čišćenje i proširivanje šire okoline prilaza piramidama i tunelima. Volonteri bi očistili i uredili korita rijeke Fojnice i Bosne.

Brigadiri, učesnici akcije bili bi smješteni u dijelu bivše kasarne u postavljenim šatorima. U objašnjenju iz Fondacije  finansijaska korist za Općinu Visoko je  oko 2 miliona KM, što je finansijski  ekvivalent radu 200 brigadira u trajanju od 122 dana.

U Nacrtu budžeta za narednu godinu planirano je izdvajanje 80 000 KM sredstava za pomoć u arheloškim istraživanjima, a  na subotnjoj sjednici će biti poznato jesu li ta sredstva planirana dijelom iliu cjelosti za ovaj projekat.

Pomoćnik načelnika za društvene djelatnosti, Fehim Memić dostavio je vijećnicima  pozitivno mišljenje o ovom projektu, te od njih traži, podršku za ovaj projekt.

Proudly powered by WordPress