Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Hadžihafizbegović i Seksan: Velika je odgovornost igrati pred visočkom publikom

 

Više od 500 Visočana sinoć je pogledalo predstavu Žaba Kamernog teatra 55 iz Sarajeva. Bila je to još jedna potvrda  za glumačku ekipu  koja je sa skoro mjesec dana zakašnjenja, obradovala veliki broj ljubitelja. Podsjećam, izvođenje predstave je bilo predviđeno za dan otvaranja manifestacije Dani Zaima Muzaferije  krajem prošlog mjeseca li zbog obaveza glumca Emira Hadžihafizbegovića, predstava je pomjerena na ovaj termin.

Priču Zeke,  brice, demobilisanog borca i život ljudi oko njega u poslijeratnom vremenu  i visočani su prepoznali kao „svoju“, te ovacijama i dugim pljeskom s pozornice ispratili Emira Hadžihafizbegovića, Aleksandra Seksana, Mirsada Tuku i Moamera Kasumovića. Nastavak boravka  glumaca i njihovih prijetelja i domaćina nastavljen je u Galeriji Likum 76, ugodnim druženjem, koje je dodatno začinilo i prisustvo  muzičkog velikana ovih prostora, Gorana Bregovića.

  Mišljenje Bregovića o tome kako je visočka kino sala idealan i prirodan prostor za „Žabu“ potvrdio je i glavni glumac Emir Hadžihafizvegović, naglašavajući da u Visokom često boravi, objeduje i druži se sa dragim ljudima.

„Mislim da ovo što Visoko ima, jedan omaž, jednu pažnju prema liku i djelu rahmetli Zaima Muzaferije, je vrlo važno. Meni  je čast doći i odigratati predstavu na Danima Zaima Muzaferije. Lijepo mi je večeras ovdje, družim se sa svojim dragim prijateljima i nekako je dobar osjećaj biti u Visokom“ – istakao je Hadžihafizbegović kojeg smo prije Žabe ui Visokom gledali 2004.g kada je učestvovao u manifestaciji „Visočko ljeto“ sa monolozima iz svojih samostalnih projekata.

„ Moram reći da je publika u Visokom zaista fantastična. Kad igrate pred 500 ljudi, a čujete sat kako kuca, onda vam ne moram ništa više reći. Ovo je predstava vrhunske koncentracije, psihološki realizam koji je teško igrati, a ova je publika  pokazala pozorišnu obrazovanost“.

I glumac Aleksandar Seksan, koji u Žabi glumi Zekinog brata, posebno naglašava kvalitet visočke publike ističući da je s obzirom na dugododišnju tradiciju rada i postojanja Teatra Total, izgrađeno nekoliko generacija istinskih poštovalaca pozorišne umjetnosti, pred kojima glumci imaju veliku odgovornost.

„Visoko je grad koji zaista zna šta je pozorište, i ja ovdje imam veliku odgovornost kad igram pred visočkom publikom“- izjavio je Seksan.

Hadžihafizbegović ističe da će Žaba biti ponovno na repertoaru visočkog Gradskog kina, ako postoji interes za nju. Kako kaže „ mi  odlazimo tamo gdje nas pozovu“. Interesa u Visokom očigledno ima tako da je vrlo moguće da oni koji nisu vidjeli Žabu na sinoćnjoj predstavi, imaju šansu pogledati je tokom februara mjeseca.

Proudly powered by WordPress