Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Prezentacija piramida u Zenici

U velikoj dvorani Bosanskog narodnog pozorišta u Zenici 12. januara 2010. u 20 sati biti će održano predavanje dr. Semira Osmanagića pod nazivom „Piramide u svijetu i Bosanska dolina piramida”.Dr. Osmanagić je istraživao piramide u Kini, Mauricijusu, Hondurasu, Egiptu, Kanarskim otocima, Meksiku, Salvadoru, Boliviji, Guatemali, Peruu i drugim dijelovima svijeta. Otkrio je bosanske piramide u Visokom, zbog čega je primljen u Rusku akademiju prirodnih nauka kao najmlađi član te ustanove u kojoj se nalazi i četrdeset nobelovaca. Nakon što su egipatski stručnjaci potvrdili postojanje piramida primili su ga u ugledno Aleksandrijsko društvo arheologa.

 Dr. Semir Osmanagić, inače rođeni Zeničanin, predaje po čitavom svijetu i promovira arheološki turizam I poziva turiste i stručnjake u posjet BiH mijenjajući imidž naše zemlje nabolje. Jedini je predavač s Balkana koji je održao predavanje u čuvenoj Aleksandrijskoj biblioteci. 

Otkriće Bosanske doline piramida zauvijek mijenja shvatanje o evropskoj i svjetskoj istoriji. Tokom predavanja u Zenici biti će predstavljeni novi detalji istraživanja betonskih blokova s Bosanske piramide Sunca, analiza popločanih terasa s Bosanske piramide Mjeseca, potvrde o vještačkom porijeklu tumulusa u Vratnici te starost podzemnih tunela ispod piramida. 

U okviru prezentacije biti će postavljena izložba foto-kluba „Sarajevo” s motivima istraživanja Bosanske doline piramida. Takođe, stručni tim Fondacije će po prvi put javnosti izložiti nekoliko artifakata: kamenu stopu iz Vratnice, kalup iz podzemnog labirinta Ravne i uzorke betona s Bosanske piramide Sunca.

 Posjetioci će iz prve ruke dobiti informacije o predstojećoj Međunarodnoj radnoj akciji volontera koja će biti organizovana u ljeto 2010. pod nazivom „MRAV Bosanske piramide 2010”. Ulaz na ovo jedinstveno predavanje je slobodan.

Proudly powered by WordPress