Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

“VF Komerc” negira da ima obaveze prema radnicima Robne kuće “Bosna”

Firma “VF Komerc” oglasila se negirajući da ima obaveze prema radnicima Robne kuće “Bosna”, koji od utorka borave u zgradi robne kuće tražeći da se izmire obaveze po osnovu doprinosa i isplate otpremnine. Iz “VF Komerca” tvrde da je ta firma kupila isključivo objekat robne kuće, te da radnici svoja potraživanja trebaju tražiti od preduzeća RK “Bosna”.

 

 

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST  

         Nakon što ste u vašim dnevno informativnim programima informisali o dešavanjima u roboj kući u Zenici, u vlasništvu  preduzeća RK „Beograd com“ d.o.o.Sarajevo, smatramo potrebnim oglasiti se  saopštenjem za javnost i iznijeti slijedeće:

          U konkretnom slučaju radi se o nekolicini radnika koji su 1992. godine, donijeli Odluku o osnivanju preduzeća Robna kuća „Bosna“ Zenica čime im je doborvoljno prestao radni odnos u Preduzeću Robnih kuća „Beograd“ i isti zasnovan u novoosnovanoj RK „Bosna“ Zenica.

           Nakon donošenja odluke o osnivanju i registraciji preduzeća, radnici su se prijavili kod Zavoda penzijsko-invalidskog i zdravstvenog osiguranja, a što se može provjeriti kod navedenih institucija. Sva svoja prava po osnovu radnog odnosa radnici RK „Bosna“ mogu tražiti isključivo od RK „Bosna“ Zenica, a ne od preduzeća „VF Komrec“ d.oo Sarajevo i RK „Beograd kom“ d.o.o. Sarajevo.

           Nezakonitim radnjama radnika bivše robne kuće RK „Bosna“ vlasniku objekta robne kuće je protuzrokovana nenadoknadiva šteta koja se ogleda u tome da isti nije mogao koristiti do decembra 2007. godine, što je slučaj i danas.U periodu od 1992. godine do decembra 2007. godine preduzeće RK „Bosna“ Zenica je nezakonito koristilo objekt robne kuće , istu davali pod zakup i ubirali zakupninu, a da pri tome nisu uplaćivali doprinose, koje danas traže od „VF komerc“-a .

            Kupac robne kuće u Zenici ugovorom nije preuzeo obavezu zapošljavanja bivših radnika, plaćanja doprinosa za penzijsko-invalidsko i zdravstveno osiguranje, kao ni obavezu povezivanja staža i isplate otpremnina.

             Iako navedenim ugovorom nije preuzeo obaveze prema bivšim radnicima istima je kupac ponudio radni odnos u „VF komerc“-u , bez obzira što su u to vrijeme bili zaposleni u RK „Bosna“ Zenica, 43 radnika RK „Bosna“ je prihvatilo ponudu i zasnovali radni odnos u „VF komerc“-u. 

U Sarajevu, dana 17.01.2010. godine 

                                                                                           „VF komerc“ d.o.o. Sarajevo    

                                                                                            Direktor Djulbić Nijaz

Proudly powered by WordPress