Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Policijski komesar ZDK-a naložio istragu o lišavanju slobode novinara IC Kakanj

Ured policijskog komesara MUP-a Zeničko-dobojskog kantona oglasio je jutros saopćenjem za javnost povodom događaja od 6. februara, kada je u Gradskoj areni, nakon odigravanja košarkaške utakmice slobode lišen i priveden u službene prostorije Policijske stanice Crkvice, novinar IC Kakanj Osman Drino i to radi kršenja odredbi Zakona o javnom redu i miru ZDK-a.

„Nakon naznačenog događaja te evidentiranih prijava i pritužbi na rad policijskih službenika Policijske stanice Crkvice policijski komesar naložio je rukovodnim službenicima Policijske uprave I, kao i načelniku Jedinice za profesionalne standarde MUP-a Zeničko-dobojskog kantona provođenje detaljne unutarnje istrage radi utvrđivanja svih okolnosti događaja i okolnosti pod kojim su intervenirali policijski službenici“, navodi se u saopćenju.

U okviru otvorene unutrašnje istrage izuzet će se videosnimak iz tehničke službe Gradske arene, obavit će se razgovori sa svim učesnicima u događaju i svjedocima, sve radi utvrđivanja zakonitosti postupanja policijskih službenika prilikom intervencije.

„Ukoliko se poduzetim aktivnostima od službenika Jedinice za profesionalne standarde utvrdi da su policijski službenici prekoračili policijska ovlaštenja, te postupali protivno odredbama Zakona o policijskim službenicima i Zakona o unutrašnjim poslovima ZDK-a, protiv istih će biti pokrenut disciplinski postupak, te će biti sankcionirani zbog povrede službene dužnosti“, navodi se u jutrošnjem saopćenju iz Ureda policijskog komesara MUP-a ZDK-a.

(Fena)

Proudly powered by WordPress