Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Skandal: Policajci napali i priveli novinara TV IC Kakanj Osmana Drinu!

Osmana Drinu (34), novinara zeničkog dopisništva kakanjske televizije IC, napala su, povrijedila, te privela četvorica pripadnika Policijske stanice Crkvice u Zenici, poslije košarkaškog meča Prve ženske lige BiH Čelik – Željezničar u zeničkoj Areni. Inciden se dogodio nakon što su policajci presreli člana Uprave Ženskog košarkaškog kluba Čelik Senaida Mujezinovića ispred klupskih prostorija. Mujezinović je čekao da mu donesu ključ od kancelarije, iz koje je trebao profaksati statistiku utakmice u Košarkaški savez BiH, što čini već godinama.

Gurnut na zid

– Prišli su mi policajci, govoreći da stavim ruke na zid i da ne pružam otpor. Mislio sam da je skrivena kamera. Ne moraju me znati, ali moji pokušaji da im objasnim da sam službena osoba završili su time da sam gurnut na zid i da su me počeli pretresati. Dao sam im ličnu kartu, a jedan od njih je kazao “kako bi me najradije sad opalio po zubima i prostro na pod, ali da ću svoje ionako dobiti kad me odvedu u stanicu”. U tom trenutku hodnikom je prolazila grupa novinara i jedan je prišao kazavši im da su pogriješili, da sam ja član Uprave, a ne neki nezadovoljni navijač koji hoće da se obračuna. Nažalost, momak je ni kriv ni dužan usmjerio pažnju policajaca na sebe – kazao nam je Mujezinović nakon utakmice.

Policajci su mu kasnije vratili ličnu kartu i rekli da će i on i novinar dobiti “prijave zbog narušavanja javnog reda i mira”. Novinar Osman Drino prišao je policajcima, pred svjedocima se uredno predstavio i kazao da “zna da je to čovjek sa statističkim podacima o utakmici u ruci i da su pogriješili”.

– Dugogodišnji sam nogometni sudija, sada delegat, pa znam šta je čiji posao. Ne znam kako se čovjek zove, ali mi je bilo čudno da vežu nekoga ko je službena osoba i ko nije nikoga uznemiravao. Nije mi žao što sam prišao, ali mi je žao što takvi neotesani ljudi zauzimaju radna mjesta mladim, pametnim, stručnim osobama. Ponudio sam im akreditaciju, a jedan od njih je počeo da mi psuje, govoreći da mu se j… za akreditaciju, da će sada mene privesti, jer sam se upetljao i narušavam javni red i mir. Nisam mogao vjerovati da se to događa, jer su to branioci zakona, reda i mira. Počeli su mi zavrtati ruke, oborivši me na pod. Tada sam vidio da je prišao snimatelj Rizah Halilkadić i kazao mu da snima šta mi rade. Oni su tada postali još agresivniji, govoreći mi da ću dobiti “svoje” u stanici. U stanici su insistirali da potpišem izjavu da sam izašao bez vidljivih povreda iako sam im još u autu kazao da me ruka užasno boli, nakon što su je trojica policajaca zavrtali – ispričao nam je jučer Drino.

Nakon puštanja, u Hitnoj pomoći mu je ustanovljeno nagnječenje i istegnuće tkiva, zbog čega će narednu sedmicu nositi longetu. Predsjednik Skupštine ŽKK Čelik Jasmin Duvnjak, nekoliko novinara, trener Behaudin Bajgorić i njegovi saradnici bezuspješno su pokušali odgovoriti policajce od “akcije”.

– U najmanju ruku bio je to nekorektan i neprimjeren potez policije prema službenim osobama u dvorani. Pa da se radilo i navijaču izgredniku, onakvo treniranje sile je nedopustivo i ono je je bio primjer kako ne treba da radi policija – kazao nam je Duvnjak nakon utakmice.

Prema saznanjima “Dnevnog avaza”, policajci koji su učestvovali u “intervenciji” su Jakov Kelava, Šemsudin Šarić, Halid Arnaut i Zakir Brkić. Prema iskazima očevidaca, jedino je Šarić pokušavao smiriti kolege i bio je protiv “hrabre akcije”.

Pokrenut disciplinski postupak

– Neugodno smo iznenađeni dešavanjem u zeničkoj Areni. Nekoliko minuta nakon incidenta naložio sam da tim unutrašnje kontrole, te nadležne službe MUP-a identificiraju policajce. Zamolili smo TV ekipu iz Kaknja da nam ustupi snimak, te ćemo zajedno s njima, te nadležnima u PU Zenica i PS Crkvice poduzeti sve zakonom predviđene mjere, i vjerovatno sutra (danas, op.a.) oglasiti se i službenim saopćenjem – rekao je za “Dnevni avaz” komesar policije ZDK Fahrudin Bečirović.

Trako: Podnijet ćemo prijavu

– Nakon informacije o hapšenju došao sam u Zenicu, te razgovarao s akterima. Smatram da je to nečuven atak na profesionalni rad, jer su uhapsili novinara na zadatku, koji je tu večer spriječen da radi svoj posao. Podnijet ćemo prijavu i zahtijevati odgovarajuće sankcije zbog ovog nečuvenog događaja – kazao nam je Almedin Trako, direktor TV IC Kakanj.

Proudly powered by WordPress