Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Ko će odlučivati o puštanju Krajišnika?!

Krajišnikov pravni tim je u nedjelju saopštio da je Krajišnik po britanskim zakonima nakon odsluženja polovine svoje kazne stekao pravo na prijevremeno puštanje na slobodu.

Zbog toga se Krajišnik pismom obratio institucijama BiH, predstavnicima političkih partija i uglednim ličnostima kako bi predsjednik Haškog suda Patrik Robinson donio odluku o njegovom eventualnom puštanju na slobodu.

Šef Odjeljenja za odnose sa javnošću Odbora Tim Moris kaže za “Nezavisne” da je Krajišnikov slučaj specifičan.

“U konkretnom slučaju mogu vam samo reći da će Ministarstvo pravde odlučiti hoće li udovoljiti takvom zahtjevu ako on bude upućen i hoće li se u tu svrhu obratiti nama ili će odluku donijeti bez nas u korespondenciji sa Tribunalom”, rekao je Moris.

Međutim, u Ministarstvu pravde rečeno je da odluku neće donijeti oni već Ministarstvo spoljnih poslova.

Portparol Haškog tribunala Nerma Jelačić kaže da konačna odluka pripada predsjedniku Suda kada nadležna tijela u zemlji u kojoj se kazna izdržava upute takav dopis.

“Prema pravilima Tribunala, predsjednik Suda donosi odluku o prijevremenom puštanju na slobodu kada osuđeni stekne uslove za to u zemlji u kojoj služi kaznu”, rekla je ona.

Niko od ljudi iz BiH koje su kontaktirali novinari “Nezavisnih”, a kojima se Krajišnik obratio molbom da daju mišljenje da li bi ga trebalo pustiti na slobodu, nije bio apriori protiv toga da bude pušten.

Akademik Muhamed Filipović kaže da će preporučiti da bude pušten na slobodu.

“Krajišnik nije bio čovjek koji je bio za rat nego čovjek koji se našao u njemu. To mu daje određeno pravo da aplicira. Moje mišljenje će biti pozitivno”, rekao je on.

Martin Raguž, potpredsjednik HDZ-a 1990, kaže da definitivnu odluku još nije donio, a Krajišnika zna iz vremena kada je on bio načelnik Odjeljenja hrvatskog člana Predsjedništva BiH kada su sarađivali na izgradnji institucija BiH.

Član SDA Bakir Izetbegović rekao je da odluku nije donio, ali za Krajišnika je rekao da je bio “pristojan čovjek, koji je počinio strašan grijeh”.

“On je zločin počinio i nad Srbima koje je pritiskao da odu iz Sarajeva”, kaže Izetbegović.

Proudly powered by WordPress