Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Izvještaj o stanju u Zeničko-dobojskom kantonu

Na osnovu podataka i informacija koje smo prikupili od Operativnih centara civilne zaštite općina, općinskih Službi civilne zašitite i drugih subjekata Zeničko-dobojskog kantona, izvještavamo Vas o slijedećem:

Putem telefonskog broja „121“ Operativnog centra civilne zaštite, Zeničko-dobojskog kantona, pružane su potrebne informacije i pomoć građanima Kantona. Evidentirano je 18 poziva građana koji izražavaju negodovanje, zbog buke, ispuštanja dimova i plinova iz pogona „Arcelor Mittala“ u Zenici.

Na području Kantona saobraćaj se odvija po pretežno vlažnom ili klizavom kolovozu, bez zastoja i ograničenja. Učestali su  odroni kamenja na kolovoz, posebno na dionicama koje prolaze kroz usjeke.

Na području Kantona snabdijevanje vodom je uredno. Snabdijevanje električnom energijom je uredno. Telefonske i druge veze su u funkciji i bez prekida.

Na području Kantona vodostaj rijeka je veoma visok sa tedencijom opadanja, visina vodostaja r. Bosne na mjernom mjestu u Zenici  iznosi:

20.02. u 09,00 sati iznosio je 320 cm,20.02. u 23,00 sati iznosio je 360 cm,

20.02. u 01,00 sati iznosio je 380 cm,21.02. u 07,30 sati iznosio je 380 cm,

21.02. u 09,30 sati iznosio je 370 cm.

Prema telefonskim izvještajima dežurnih službi MUP-a, vatrogasnih i općinskih službi civilne zaštite na području Kantona stanje je slijedeće.

Općina Zenica, podvožnjak na ulazu u Zenicu je zatvoren, podvožnjak u naselju Blatuša je takođe pod vodom a saobraćaj se odvija otežano, takođe je podvožnjak u naselju Nemila je pod vodom mogu se saobraćati putnička vozila pješačkom stazom.Općina Maglaj regionalni put prema Zavidovićima (desna strana obale r.Bosne) je zatvoren, saobraćaj se odvija zaobilaznicom, Općina Kakanj naselja Doboj – Ćatići došlo do manjeg izlijevanja r. Bosne  u toku noći na niže putne komunikacije ali nije dolazilo do prekida u saobraćaju. Općina Visoko u naselju Gornje Moštre  zbog riječice Zimašnice došlo je do plavljenja dvorišta oko 5-6 kuća, voda se povukla ali ostala je bara. U ostalim općinama nije bilo izlijevanja niti ugrožavanja ljudi i matrijalnih dobara,  mada su rijeke dostigle kritične tačke izlijevanja.

Kantonalna uprava civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona

 

Proudly powered by WordPress