Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Amra Babić: Niko ne postavlja pitanje kakve su posljedice izmjena zakona i koliko će se zaista uštedjeti

Zastupnički dom je odobrio propis kojim će boračka populacija i ostali budžetski korisnici biti obuhvaćeni prihodovnim cenzusom kada su u pitanju određene naknade iz budžeta. Za dobitnike ratnih priznanja prihodovni cenzus se primjenjuje od 1. maja.

Boračka udruženja generalno nisu zadovoljna postignutim jer je, kako kažu, set boračkih zakona raspakovan i nije udovoljeno zahtjevima dobitnika ratnih priznanja i demobilisanih boraca, koji dolaze pod udar restrikcija od 1. maja. Smatraju napretkom što je koeficijent za sve budžetske korisnike predviđen jedinstveno u okviru Zakona o budžetima.

Za Radio Q izmjene dosadašnjih zakona komentariše Amra Babić članica Upravnog odbora Organizacije porodica šehida i poginulih boraca  Visoko i ZDK.

“Ja se plašim da će Vlada FBiH ovaj opšti Zakon o cenzusu izvrdat i da će u konačnici račun za dobijanje kredita MMF-a i  račun za rasipničko ponašanje u predhodnom period, platiti samo borci. Niko od pripadnika boračkih udruženja nije i ne bi smio biti zadovoljan. Danas je u Sarajevu sjednica Doma naroda i naši predstavnici pokušat će da poprave jučerašnje odluke, ali  ja nisam optimista da će oni uspjeti. Smatramo ministra Crnkića najodgovornijim i ukoliko ima morala, morao bi se povući sa pozicije ministra za boračka pitanja ili bi to u njegovo ime  morala učiniti stranka iz koje on dolazi. Možda je za borce jučer izgubljena jedan bitka, ali nije rat” – izjavila je za Radio Q Amra Babić.

Danas se nastavljaju razgovori, od kojih se realno mnogo ne očekuje. Amra Babić postavlja pitanje efekta ovih zakona. “Niko ne postavlja pitanje finansijskog efekta, odnosno kolike će se uštede  postići. Niko ne spominje mogući socijalni  i pravni efekat odnosno refleksiju koja se može desiti ako ljudi krenu u masovne tužbe” – ističe Amra Babić naglašavajući da je pitanje svih pitanja, zašto su se uštede pravile od ovih kategorija, kada se puno veći efekat mogao postići uključujući druge korisnike budžeta s velikim primanjima, aludirajući na plaće parlamentaraca i velikog administrativnog aparata.

Proudly powered by WordPress