Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Udvostručene cijene cestarine: Kilometar vožnje autoputom koštat će 12,87 feninga

Stavljanjem u funkciju zatvorenog sistema naplate bit će udvostručene dosadašnje cijene  cestarine na koridoru VC, a  samim tim i prihodi Direkcije za autoceste u FBiH. Prema očekivanju ovaj bi sistem trebao biti u funkciji od jula mjeseca ove godine.

Pređeni kilometar trebao bi koštati 12,87 feninga, što znači da ćemo iz  Visokog za putovanje do Sarajeva izdvajati oko 2,50 KM, u jednom pravcu.

Ukoliko se sada za osobni automobil plaća 1,5 KM, kada se napravi zatvoreni sistem na ovih 37 km, plaćat će se tri KM. Mi svjesno idemo s nižom cijenom, iako je po evropskom standardu cijena nešto veća  – izjavio je za list SAN  Nail Šećkanović, federalni ministar prometa i komunikacija.

Erdal Trhulj, direktor direkcije za autoceste FBIH kaže da su naplatne kućice završene,čak je i oprema unesena.

Završene su kućice u Podlugovima i Visokom, kao i montažne kućice u Kaknju od uštede koja je napravljena na glavnom ugovoru. Vladinomje odlukom za program utroška sredstava koja se prikupljena od akciza na gorivo, 10 miliona ostavljeno za opremu sistema naplate.

Prema njegovim riječima u maju mjesecu se može očekivati zaključenje ugovora  o isporuci i ugradnji softvera i opreme za sistem naplate. Radit će se i nadogradnja naplatnog mjesta Jošanica gdje će se postaviti davači kartica. Tako će od osam staza u Jošanici tri imati davača kartica jer se onda povećava protočnost, a  tamo gdje se bude izlazilo plaćat će se po pređenom kilometru.

Posted in BiH
Proudly powered by WordPress