Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Privatizacija RK Vema: Hipoteka se briše uplatom dužnih javnih prihoda

Kako bi se privatizacija RK Vema  pomjerila „s mrtve tačke“  Općinsko vijeće je  donijelo Zaključak kojim, između ostalog, traži iznalaženje mogućnosti ukidanja hipoteke sa objekta i imovine RK Vema Visoko, kako bi se obaveze prema poreznoj upravi namirile iz prodaje preduzeća.

Pred sutrašnju sjednicu OV, stigao je i odgovor iz Porezne uprave  FBiH u kojem se između ostalog navodi  da Porezna uprava FBiH ne može brisati hipoteku – zabilježbu na nekretnine RK Vema dok se ne izvrši uplata dužnih javnih prihoda shodno članu 50. Zakona o poreznoj upravi FBiH.

U obrazloženju se dalje novodi da prodaja nekretnine sa upisanom hipotekom od strane Porezne uprave FBiH ne predstavlja nikakav problem, odnosno ukoliko postoje zainteresovani kupci za RK Vema i ukoliko zaintertesovani kupac po postignutoj tržišnoj vrijednosti izvrši uplatu dužnih javnih prihoda za poreznog obveznika „Velepromet – Maloprodaja“ d.d. Visoko, u tom slučaju Porezna uprava FBiH bi brisala hipoteku sa navedene nekretnine shodno članu 50. Zakona.

Porezna uprava FBiH upisuje hipoteku na svu imovinu i imovinska prava poreznog obveznika dužnika, bez obzira na vrijednost imovine i iznose dužnih javnih prihoda, a  briše hipoteku u roku od dva dana nakon izmirenja odgovarajuće porezne obaveze.

Praktično to znači da hipoteka nije prepreka eventualnom kupcu, jer se nakon izmirenja javnih prihoda, briše se i hipoteka sa imovine.

 

Proudly powered by WordPress