Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Nevolje podijelile i radnike Fabrike krupne kože KTK Visoko _ Hodžić obećao isplatu pola plaće

bego_agic

110 radnika fabrike krupne kože KTK Visoko ujutro počinje sa štrajkom glađu, ukoliko se danas, do kraja dana ne ispune data obećanja od strane Uprave KTK.  Njima je obećana isplata 50 posto ličnog dohotka (ukupno 200 KM) i pokretanje prizvodnje u ovoj fabrici u toku ove sedmice.

Dogovor je postignut na prošlosedmičnom  sastanku predstavnika sindikata ovog preduzeća Huseina Jusića,  v.d direktora fabrike krupne kože Hajrudina Selimovića, sa predstavnicima Uprave KTK Visoko .

Razgovorima koji su vođeni došlo se do zaključka i obećanja o  današnjem roku za isplatu pola plaće, dok bi ostatak trebao biti uplaćen  za sedam dana.

Također, „Uprava KTK Visoko se obavezuje da će pokrenuti dio proizvodnje  Fabrike krupne kože u Topuzovom polju, u toku naredne sedmice,(tj. ove sedmice op.a) odnosno od dana kada Prevent mogne isporučiti minimalno 500 koža dnevno, obzirom na već preuzete obaveze prema  drugim kupcima.  Drugi dijelovi proizvodnje pokretat će se sukcesivno, kad se otvoire uslovi za isto“ – stoji u Zaključku koji potpisuju predstavnici Sindikata  i Uprave KTK.

 

U razgovoru za Radio Q, v.d direktora KTK Visoko Asmir Hodžić izjavio je da će isplata obećane polovine plaće biti danas, kako je i dogovoreno.  Taj dio zaključka, ako se ispuni, značit će puno radnicima ovog dijela preduzeća KTK koji se već dugo nalaze na rubu egzistencije, bez primanja, bez posla i bez nade za bolje sutra.

Pod ovakvim pritiskom radnici su se počeli međusobno optuživati, pa je i između njih počelo rasti nepovjerenje. Pojavile su se dve struje od kojih jedna vjeruje sindikatu i niihovim zaključcima, dok su se unutar druge struje izjasnili da sindikat ne radi u interesu radnika već uprave. Među najglasnijima bio je Bego Agić koji ističe da se na njihovom primjeru vidi politički uticaj, odnosno pokušaj S BIH( u vidu ministra Vahida Heće, njegovog savjetnika Osmana Ganića i v.d. direktora Asmira Hodžića)da preuzme sve što je ostalo od ovih pogona.

Kako je za Radio Q izjavio predstavnik Sindikata Husein Jusić, radnici još danas čekaju na ono što im je obećano, ako do sutra ne bude isplate, počinju štrajk glađu do ispunjenja n jihovih zehtjeva, a  to  su isplate zaostalih plaća i doprinosa, te najvažnije: pokretanje proizvodne u Fabrici krupne kože u Topuzovom polju.

Proudly powered by WordPress