Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Asmir Hodžić: Niko neće dobiti nezarađenu plaću

Dok radnici Fabrike  krupne kože KTK Visoko, štrajkuju glađu zbog neispunjenih zahtjeva upućenih prema Upravi preduzeća, v.d direktora KTK, Asmir Hodžić najavljuje isplatu obećane pola plaće i pokretanje proizvodnje tokom ove sedmice.

„Radnici su sa svim upoznati. Mi radimo na rješavanju situacije, da obezbijedimo svima, ove sedmice da dobiju ono što trebaju. Najvažnije je da u ovim danima dolaze kupci, naši kupci koji se vraćaju, jer mi moramo obezbijediti plasman naših proizvoda. Moram reći da više niko neće nezarađenu plaću dobiti“ – izjavio je za  Radio Q Asmir Hodžić.

Ističući da je situacija sa KTK zapravo lako rješiva te da je potrebno nešto više od tri miliona KM za izmirivanje dugovanja prema 972 radnika ovog preduzeća, Hodžić  kaže da su rješenja nedostižna zbog neprovodivosti pojedinih Zakona, ali i maćehinskog odnosa spram preduzeća  u vlasništvu FBiH.

„Ovdje se postavlja uloga Federalnog pravobranioca. Vlasnik KTK je 67 posto Vlada FBiH. Postavlja se pitanje šta taj pravobranilac radi. Ja kao vršilac dužnosti nemam tu ulogu da štitim kožarinu imovinu, a  čitavo to vrijeme  radimo da zaštitimo imovinu. Do sada smo imovinu od 56 miliona KM vratili u bilans. Dvije su fabrike ispisane iz grunta kožare, to nema niko pravo da uradi. Postavlja se pitanje zašto društveni pravobranilac nije štitio svoju (Federalnu) imovinu.“ – ističe Hodžić i naglašava da se i Federalna Agencija za privatizaciju ovdje vrlo „komotno“ ponaša kada prodaje državnu imovinu.

Hodžić nije mogao niti potvrditi niti negirati informaciju o produženju njegovog mandata na čelu KTK Visoko, koji ističe 04.aprila. Kaže da još nije donio odluku.

Bez obzirana tešku situaciju koja već godinama prati KTK i sve njegove pogone, veliki broj radnika vjeruje u ono što radi Asmir Hodžić, shvatajući valjda da se velike promjene ne dešavaju „preko noći“. Naravno ima i onih radnika koji više nemaju ni snage niti strpljenja da čekaju neka bolja vremena, pa su se organizovali i počeli štrajk glađu, nadajući se da će taj potez promijeniti situaciju nabolje.

Proudly powered by WordPress