Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

U visočkom Domu zdravlja počeo s radom aparat za rano otkrivanje karcinoma dojke – mamograf

Aparat za rano otkrivanje karcinoma dojke, mamograf, danas je zvanično počeo sa radom u visočkom Domu zdravlja. Kupovina mamografa rezultat je jednogodišnjeg projekta medicinskih radnika, žena – stanovnica općine Visoko, uz značajnu pomoć građana, Općine Visoko i privrednih subjekata koji su svojim novčanim prilozima omogućili kupovinu ovog aparata. Zahvalnost onima koji su pomogli u kupovini mamografa, izrazila je dr. Miranda Grujić, radiolog.

„Uime kolega želim da se zahvalim JU Dom zdravlja Visoko, što su omogućili početak rada aparata za rano otkrivanje karcinoma dojke. Ujedno da kažem da je to jedna velika odgovornost koja ostaje na nama koji  ćemo raditi na dijagnostici. Ja sam ljekar koji će raditi na dijagnostici i nadam se da će biti najmanje loših dijagnoza“.

Dr. Grujić izrazila je zahvalnost prije svega građanima koji su se u proteklom periodu uključili u akciju prikupljanja novaca za kupovinu aparata. Pregled dojki mamografom preporučuje se ženama iznad 45 godina starosti, ali i ranije kod onih slučajeva u kojima su primjećene promjene na tkivu dojke.

Prema još nezvaničnim informacijama, snimanje mamografom koštat će 20 KM, a osobe sa dijagnozom bit će oslobođene plaćanja.

Proudly powered by WordPress