Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Na bh.balu u Beču skupljeno 10 000 eura za liječenje Alme Hadžić iz Bihaća

Forum mladih za očuvanje tradicije i kulture BiH u Austriji organizirao je u dvorcu Schoumlnbrunn u Beču treći Bosanskohercegovački bal, a dio novca od prodaje ulaznica namijenjen je za liječenje Alme Hadžić iz Bihaća koja boluje od teške srčane bolesti I trenutno čeka na transplantaciju srca.

Gosti Bh. bala zajedno s Udruženjem “Otvorena mreža” tu večer sakupili su 10.000 eura, a novac je uručen djevočici. Za humanitarni dio manifestacije bio je zadužen predsjednik Udruženja Almir
Čehajić Batko, a  za ostale dijelove programa glumac Milan Pavlović.

Bh. bal je kulturno-promotivna manifestacija BiH humanitarnog karaktera, a organizator ističe da su prisutni tu večer započeli valcerom, uživali u dobrom rock and rollu, te se vratiti na našu izvornu muziku – sevdalinku.

Počasni gost manifestacije bio je predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić, koji je govorom zvanično otvorio treći Bh. bal.

I ove su se godine Bosanci i Hercegovci na bal u Beč uputili iz svih dijelova svijeta, a najviše gostiju je  došlo iz Engleske, Skandinavije, Njemačke, te iz BiH. U dvorani Orangerie, koja se nalazi u sklopu kompleksa nekadašnjeg carskog dvorca Schoumlnbrunna u Beču na Bh. balu su bile I mnoge ugledne ličnosti iz cijelog svijeta.

DvoracSchoumlnbrunn je kulturno i prirodno zaštićena građevina izgrađena 1754. godine u klasičnom barok stilu. Kompleks dvorca Schoumlnbrunn sa spojenim građevinama i prelijepim parkom računa se, zbog svoje historije, kao jedan od najvažnijih kulturnih obilježja Austrije. Dvorac i okolina koja
obuhvata park, bunare, figure i skulpture i najstariji zoološki vrt uvršten je na UNESCO-ovu listu svjetskog kulturnog naslijeđa.

Proudly powered by WordPress