Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

MUP ZDK: Baza podataka o prekršajima vozača koji su upravljali vozilima sa stranim registarskim oznakama

Ministarstvo unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona saopćilo je danas da su tri aktivna radarska, stacionirana uređaja koji se izmještaju u određenim  periodima na magistalnom putu M-17, u 2009. evidentirala 65.408 počinjenih prekršaja iz Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH.

Od ukupnog broja, 26.236 prekršaja počinili su vozači koji su upravljali vozilima sa stranim registarskim oznakama.

“Radi dokumentovanja i ovih prekršaja i sankcioniranja prekršilaca istih te postizanja zajedničkog cilja da svi učesnici u saobraćaju na našem prostoru poštuju važeće saobraćajne propise države Bosne i Hercegovine, te da se isti sankcionišu u skladu s odredbama Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na cestama u BiH, Uprava policije MUPZDK-a je formirala internu bazu podataka o počinjenim prekršajima vozača koji su upravljali vozilima sa stranim registarskim oznakama. U elektronskoj formi baza se ažurira tokom 24 sata”, saopćeno je iz MUPZDK-a.

U istom se navodi, kako prilikom zaustavljanja i kontroliranja vozila sa stranim registarskim oznakama u sklopu redovnih kontrola učesnika u saobraćaju i povremenih akcija pojačane kontrole vozila sa stranim registarskim oznakama, sve policijske stanice koriste podatke iz navedene baze, provjeravaju iste, te po izvršenoj provjeri u bazi, ukoliko ista bude pozitivna, vrše sankcioniranje vozača zbog počinjenog prekršaja registrovanog stacionarnim radarom na području ZDK-a.

“Upućene su i inicijative Federalnom ministarstvu unutrašnjih poslova Sarajevo, Ministarstvu sigurnosti BiH, Ministarstvu pravde BiH i Ministarstvu prometa i komunikacija BiH radi iznalaženja jedinstvene procedure dokumentovanja i sankcioniranja ovih prekršaja na području cijele države Bosne i Hercegovine”, stoji u saopćenju MUP-a Zeničko-dobojskog kantona.

(MUP ZDK)

Proudly powered by WordPress