Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Za visoko.co.ba piše Alen Jazić: Sportski Savez općine Visoko sveden je na kurirsku službu

Sport u Visokom je u dubokoj krizi i pitanje je samo koliko neko to hoće da prizna i sagleda sa prave strane. Onaj koji neće može to opravdati nepostojanjem zakonskih odluka i uredbi na lokalno nivou, nedostatku novca, međuljudskim odnosima. Onaj koji hoće i može se ne može primaknuti izvoru odlučivanja i moći, jer onda obara sistem. A sistem izgleda ovako: nema opštinske strategije o sportu, Sportski savez nema zaposlenih i nema ingerencija. Sveden je praktično na kurirsku službu jedne omanje institucije ili preduzeća.

Novci za klubove i sportske objekte su nedostatni za golo preživljavanje i onda se klubovi dijele i umnožavaju da bi koliko-toliko došli do mrvica. Saradnja sa kantonalnim vlastima i sportskim savezom je nikakva ili je takva da niko odavde nema ni najmanjeg uticaja. I za takvo stanje niko ne snosi odgovornost, jer se dolazi do pat pozicije i vakuuma u domenima rada. Svi bi da prešute i olako pređu preko toga, jer smatraju da je tako najlakše sačuvati svoja mjesta za koja i sami kažu da nisu atraktivna i profitabilna. Visočki klubovi u tom vakuumu stagniraju, a objekti propadaju, dok se u drugim opštinama kvalitet sporta diže. Bliže su kazanu valjda? Presjek je to rasprave na jučerašnjoj Izvještajnoj skupštini Sportskog saveza Opštine Visoko koja se održala nakon dvije godine.

Upravni odbor nije mogao mnogo toga demantovati. Prostor za manevar je bio skućen, ali kada su njihove ingerencije u pitanju,  tu su bili apsolutno decidni da su nemoćni. Nemoćni kao i svi njihovi članovi. Stoga su zaključci doneseni nakon usvajanja izvještaja o radu i finansijskog izvještaja bili da se sa klubovima mora češće razgovarati. Ali i sa opštinskim organima odlučivanja, pa će se tražiti posebna sjednica Opštinskog vijeća Visokog posvećena isključivo stanju sporta i sportskih objekata. I gle slučajnosti. Prije samo nekoliko mjeseci se o tome trebalo razgovarati na Vijeću. Međutim, tada se nije raspravljalo. Sport je gurnut na kraj sjednice. Materijali ili nisu bili dovoljno kvalitetni da animiraju viječnike ili ovi taj segment života i zdravlja naše omladine ne smatraju toliko bitnim.

Do sjednice Vijeća bi se trebali još jednom sastati svi predstavnici klubova i Saveza i razmotriti stavove za raspravu, ali i donijeti izmjene kriterija za izbor sportiste godine i prijedloga aktivnosti povodom obilježavanja 100 godina sporta u Visokom.

Proudly powered by WordPress