Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Mamograf: Od 25.marta pregledana 51 pacijentica

Od početka rada aparata za rano otkrivanje raka dojke u visočkom Domu zdravlja ukupno je pregledana 51 pacijentica – potvrdila je za Radio Q  radiolog dr. Miranda Grujić. Mamograf  je zvanično počeo sa radom 25.marta zahvaljujući prikupljenim sredstvima  od strane građana, privrednih subjekata i Općine Visoko u akciji koju su organizirale žene Visokog sa željom da se nabavi ovaj aparat.

„ Sve žene koje su nam se javile došle su uz uputnicu ljekara. Međutim nama je cilj i da nam se jave i žene bez uputnice, koje će na osnovu samopregleda željeti uraditi pregled mamografom .“ – istakla je za Radio Q dr. Grujić.

Prema njenim riječima svaka žena nakon navršenih 40 godina života, bez obzira na to da li je uočila promjene na tkivu dojke, trebala bi uraditi nalaz ammografom te na taj način možda i preduhitriti ovo zloćudno oboljenje koje svake godine ubije nekoliko stotina hiljada žena u svijetu.

Trenutno se više informacija oko zakazivanja termina za pregled može dobiti na broj centrale JU Dom zdrtavlja sa poliklinikom Visoko 032 738 777, a  uskoro će biti u funkciji i poseban, direktni broj ordinacije, pa će i komunikacija sa dr. Mirandom Grujić i njenim osobljem biti olakšana.

Dr. Grujić apeluje na sve žene da se ne ustručavaju da potraže savjet ljekara i zakažu pregled mamografom kako bi otklonile moguće sumnje u obolijevanje od raka dojke.

Proudly powered by WordPress