Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Oslobođenje: Prevent zagađuje bez kontrole

Već dvije godine delegat Doma naroda Parlamenta BiH prof.Hilmo Neimarlija bezuspješno pokušava dobiti odgovor od institucija Federacije BiH, odnosno Vlade i resornih ministarstava o tome kako je kompanija Prevent iz Visokog dobila odgovarajuće ekološke dozvole za rad. Odgovor koji je stigao iz Ministarstva okoliša i turizma FBiH, odnosno ministra Nevenka Hercega, kako je ocijenio prof.Neimarlija, “na temelju je krive interpretacije njegovog pitanja”.

– Radi se o krajnje neozbiljnom aktu i više sam nego razočaran dostavljenim odgovorom, požalio se na posljednjoj sjednici Doma naroda prof.Neimarlija. A delegat prof.Neimarlija je još 22.jula 2008. Vladu FBiH jasno pitao: kako je Prevent u Visokom dobio odgovarajuću ekološku dozvolu za rad i zašto federalne i kantonalne inspekcijske službe godinama ne čine ništa na sprečavanju i sankcioniranju Preventovog kršenja evropskih ekoloških normi i domaćih zakona o očuvanju, zaštiti i poboljšanju ekološkog kvaliteta života? Prof.Neimarlija u svom obrazloženju istaknuo je da je prema izvještajima Evropske komisije i rezultatima istraživanja referentnih međunarodnih institucija BiH na posljednjem mjestu u zaštiti prirodne okoline i upravljanja otpadom. Tako je po istraživanjima iz 2003. BiH bila “neslavni rekorder u južnoj Evropi po broju ekoloških žarišta i proizvođača različitih zagađenja. Istovremeno, po izvještaju iz 2007, u međuvremenu je napravljen određeni napredak, ali je on, ipak, minimalan u području industrijskog zagađenja.

– Starim industrijskoim zagađivačima upravo u tom vremenu pridružio se Prevent u Visokom i ovaj moderni pogon za preradu kože je u ovom trenutku vjerovatno najagresivniji i sigurno najmanje kontrolirani proizvođač organskog otpada i zagađenja zraka u BiH. Prerađivački i organski procesi u Preventu su na razini tehnoloških standarda EU, a postupanje sa otpadom na razini je odnosa koji je vladao u predindustrijsko doba. U prvo vrijeme, dok se nisu dogodili protesti lokalnog stanovništva , organski otpad iz Preventa se istresao na poludivlju deponiju u okolini. Poslije toga se sa otpadom krenulo postupati tako da ga se nekada pravovremeno uklanja, a nekada zaboravlja i prepušta prirodnoj razgradnji. Ljetnih dana prolaznik kroz Visoko ni u zatvorenom autu ne može izbjeći miris otpada iz Preventa i mučninu od njegovih gasova u kojima se guši lokalno stanovništvo, upozorio je još krajem jula 2008. prof. Neimarlija.

Od tada, pa do 23.februara 2010, kada je prof.Neimarlija ponovno reagirao na sjednici Doma naroda tražeći odgovore, ovaj puta, preciznije, od Ministarstva okoliša i turizma i Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu FBiH, nije se ništa promijenilo. Bar ne u Visokom. Kao i jula 2008. i tada upozorio da je “Prevent od svog osnivanja najagresivniji i najmanje kontrolirani proizvođač organskog otpada i zagađenja zraka u našoj zemlji”. Uprkos javno iskazanim zahtjevima institucija i pojedinaca, koji su utemeljeni u pravu na pristup informacijama o životnoj sredini koje je zajamčeno međunarodnim konvencijama iz Vlade FBiH nije javnosti nikada pružena oficijelna informacija o zakonskoj proceduri i garancijama na osnovu kojih su te dozvole dodijeljene. Na isti način su tražene, ali su izostale informacije Vlade o tome koliko se stvarno poštuju zakonske norme u procesima proizvodnje i upravljanja otpadom u Preventu i koje konkretne nepravilnosti u radu te kompanije su utvrdili i sankcionirali inspektori Federalna uprave za inspekcijske poslove, naglasio je prof.Neimarlija.

Odgovor Nevenka Hercega

– Postupak izdavanja okolinske dozvole za pogon i postrojenja operatora Prevent GBR Leder Sarajevo d.o.o Visoko “proveden je u skladu s procedurom definiranom odredbama Zakona o zaštiti okoliša (Sl.novine.FBiH, br.33/03) koji podrazumijeva proceduru procjene uticaja na okoliš uz adekvatno uključenje javnosti (nadležnih organa i zainteresiranih subjekata), te izrade studije uticaja na okoliš, navodi, između ostalog federalni ministar okoliša i turizma Nevenko Herceg u svom odgovoru.

Posted in BiH
Proudly powered by WordPress