Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Civilna zaštita ZDK: Negodovanje zbog buke, ispuštanja dimova i plinova iz pogona “Arcelor Mittala” u Zenici

Na osnovu podataka i informacija koje smo prikupili od Operativnih centara civilne zaštite općina, općinskih Službi civilne zašitite i drugih subjekata Zeničko-dobojskog kantona, izvještavamo Vas o slijedećem:

Putem telefonskog broja „121“ Operativnog centra civilne zaštite, Zeničko-dobojskog kantona, pružane su potrebne informacije i pomoć građanima Kantona. Evidentirana su  25 poziva građana koji izražavaju negodovanje, zbog buke, ispuštanja dimova i plinova iz pogona „Arcelor Mittala“ u Zenici.

Saobraćaj se jutros na većini putnih pravaca na području Kantona odvija bez zastoja. U jutarnjim satima prisutno je formiranje magle uz riječne tokove i u kotlinama, pa se preporučuje opreznija vožnja. Sanacija udarnih rupa je aktuelna na dionici magistralnog puta M-17,  Begov Han-Karuše. Za vrijeme radova u funkciji je jedna traka.

 Na području Kantona zabilježeno je narušavanje javnog reda i mira u 2 slučaja, izvršena su 2  krivična djela i zabilježeno je 5 saobraćajnih nezgoda.

 Na području Kantona snabdijevanje vodom je uredno.

Snabdijevanje električnom energijom je uredno.

Telefonske i druge veze su u funkciji i bez prekida.

Vodostaj rijeka na području Kantona je normalan.

 Temperatura zraka u Zenici je  + 9 0C, a  na području Kantona od + 9 0C do + 11 0C.

 U proteklom periodu na području Kantona registrovana je 1 intervencija vatrogasaca i to u Tešnju, gdje je Profesionalna vatrogasna jedinica je intervenisala u 10,03 sati, dana 28.04.2010.godine u mjestu Novi Miljanovci, kojom prilikom je došlo do samozapaljenja dimnjaka na stambenom objektu. Vlasnik objekta je do dolaska vatrogasne ekipe proveo mjere početnog gašenja požara i izvršio njegovu lokalizaciju. Požar je ugašen u 10,27 sati bez posljedica i veće materijalne štete.

U Kantonalnoj bolnici Zenica na liječenju nalazi se 9 pacijenta oboljela od bruceloze. U 2008.g ukupno se na liječenju nalazilo 320 pacijenata, u 2009.g 153. Do sada se na liječenju nalazio 21 pacijent.

 

S poštovanjem,

DIREKTOR

Sead Džanović, prof.odb. i sig.

Proudly powered by WordPress