Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Zloupotrebljava li se govornica Općinskog vijeća u svrhu predizborne kampanje?

Zbog zloupotrebe govornice u vrijeme sjednica Općinskog vijeća, načelnik općine Visoko, Munib Alibegović najavio je da će se o mogućem prestanku snimanja i emitovanja ovih sjednica na lokalnoj TV Visoko raspravljati na sljedećoj sjedici kolegija – rečeno je na 18.sjednici Općinskog vijeća.
Punih šest i po sati raspravljalo se o izvještajima o radu i poslovanju javnih preduzeća i ustanova i njihovih nadzornih i upravnih odbora. Govornica je nerijetko tokom sjednice iskorištena za politička prepucavanja BPS – SDA i SBiH – SDA, što je u jednom momentu dovelo i do verbalnog konflikta između vijećnika Halima Pihljaka (SBIH) i načelnika Alibegovića tokom rasprave o poslovanju i radu RTV Visoko. Pihljak je tvrdio da načelnik cenzuriše sadržaje koji se objavljuju na lokalnoj TV, što je Alibegović kategorički demantirao.
Iako su polemike i rasprave povremeno atmosferu dovodile do usijanja, vijećnici su nakon diskusija uglavnom prihvatali mišljenja nadležnih komisija o poslovanju preduzeća i ustanova tokom 2009.g. pa su svi izvještaji “prošli” i ovu proceduru. Kako je evidentno da pojedine ustanove i preduzeća posluju otežano i svojim radnicima duguju i do četiri plaće kao što su JP RTV Visoko i JU za predškolski odgoj i obrazovanje VIosko, vijećnik Halim Dervišević je predložio da zaposlenici općine Visoko ” od kojih više od pola ne radi ništa” daju svoje plaće kako bi se radnicima kojima se duguje namirio taj nedostatak. Prijedlog nije prihvaćen kao ni prijedlog načelnika da preduzeća koja posluju sa dobitkom usmjere određene  iznose kako bi se poboljšao status i isplaćivanje redovnih naknada onim radnicima kojima se duguje u drugim javnim preduzećima ili ustanovama.

Proudly powered by WordPress