Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Uključivanje Romkinja u Mjesne zajednice

Započela je dvomjesečna kampanja Omladinskog romskog udruženja “Budi mi prijatelj” iz Visokog kojom se namjerava raditi i promovisati  uključivanje žena Romkinja u javni i politički život.

Žene u BiH su samo sporadično uključene u javni i politički život, a Romkinje nikako. I dalje muškarci dominiraju na rukovodećim mjestima u svim velikim i profitabilnim organizacijama, kompanijama te organima uprave i drugim mjestima odlučivanja. Romkinje u BiH su u najvećoj mjeri izložene različim oblicima diskriminacije i isključene su iz procesa odlučivanja. – stav je romskih udruženja. Kampanja traje do 30.06 2010 godine  i provodi se u 5 gradova u Federaciji ( Tuzla, Zenica, Vitez, Kakanj i Visoko). Projekat se implementira uz finansijsku podršku Ministarstva inostranih poslova Kraljevine Norveške.

 “Poznato je da žena Romkinja nema skoro nikako ni u jednom nivou vlasti u BiH i  mi to želimo promijeniti. Želimo i ženama Romkinjama naći mjesto kako bi se i njihov glas čuo, te kako bi i one učestvovale. Njihovi bi se problem čuli i bilo  bi više šanse da budu rješeni” – istakla je Melina Halilović predsjednica Udruženja “Budi mi prijatelj” iz Visokog.

 

1. Romkinje uključite se u rad mjesnih zajednica/ samouprava

2.  Građani i građanke  glasajte ,uključite Romkinje u rad mjesnih zajednica / samouprava

 

Obje poruke su osmišljene sa ciljem povečanja učešća Romkinja u radu mjesne zajednice /samouprave jer je misija mjesne zajednice/ samouprave da zadovoljava potrebe građana i stalno unapređivanje kvaliteta života u lokalnoj zajenici.

Indirektni korisnici su građani i građanke društvene zajednice ,građani, romska zajednica, relevantne vladine i druge institucije

Više podataka o učešću i promociji kampanje građani mogu dobiti direktno u uredu udruženja Roma “Budi mi prijatelj” u ulici Kovačica na Sebilju u Visokom.

Proudly powered by WordPress