Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Titova diktatura bila “vegetarijanska”

Josip Broz Tito, čovjek koga su mnogi kritizirali zbog pušenja kubanskih cigara i ekstravagantnog, luksuznog života, na kraju je sve što je imao ostavio narodu, a ne svojoj obitelji, piše danas “Independent”. U opširnom tekstu povodom tridesete godišnjice od smrti bivšeg jugoslavenskog predsjednika, o kome se na “čitavom Balkanu i dalje vode žučne rasprave”, list piše da je Titovo nasljeđe danas, bar naoko, mnogo življe nego ikada ranije, a pogotovo ako se uzme u obzir i razdoblje ratova na Balkanu devedesetih godina.

Od Vardara pa do Triglava, svi koji su živjeli u Titovo doba dobro se sjećaju gdje su točno bili četvrti svibnja 1980. godine, piše  “Independent”. Britanski list navodi da za nešto starije stanovnike država bivše Jugoslavije, taj datum danas označava simboličan kraj ere besplatnog ško lovanja, sigurnog posla, blagostanja i kvalitetne zdravstvene zaštite, i kod većine budi nostalgiju.

Mlađi, međutim, navodi “Independent”, posjećuju izložbe posvećene Titovom životu i radu diljem bivše Jugoslavije ali i dalje, kako kažu, iz izloženog materijala ne uspijevaju dokuče kako se točno živjelo u doba socijalizma.

Optužbe da je Tito bio diktator mogu se često čuti, piše “Independent “, ali i ako je posrijedi bila diktatura, možemo je slobodno nazvati” vegetarijanskom “- pogotovo ako je usporedimo s drugim istočnoeuropskim liderima iz ere socijalizma, citira list jednog od svojih sugovornika.

 

(vijesti.ba / srna)

Proudly powered by WordPress