Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Film “Buried land” izazvao različite reakcije visočke publike

alt„Buried land“ (Zatrpana zemlja) ispraćen je pljeskom publike u sali Gradskog kina u Visokom nakon sinoćnjeg premijernog prikazivanja. Film koji je u Visokom i okolici sniman  tokom 2008.g., je priča o Visokom i Visočanima i promjenama u njihovim životima nakon postavljanja teze o postojanju piramida. Film prati priču Emira, momka koji se iz dijaspore vraća u Visoko i njegovog doživljaja novonastale situacije. Reditelji Geoffrey Alan Rhodes i Steven Eastwood napravili su dokumentarac koji ima i elemente ljubavnog filma, a sniman je sa “običnim” ljudima koji nemaju glumačkog iskustva.  Svojevremeno je  „Weekend“ magazin optužio redatelje Steven Eastwooda i Geoffrey Alan Rhodesa da planiraju snimiti ponižavajući film sa “Borat” temom, koristeći se glumcem kao mamcem za lokalno stanovništvo u fikcijskom režiranju. Stvarnost je da su „filmaši“ stvarali dramu o bosansko-hercegovačkoj dijaspori i nadi koja koristi simboliku visočkih piramida. Koliko su u tome uspjeli, ocjena je svakog pojedinca i njegovog doživljaja filma.
Film je pridobio svjetsku pažnju kombinovanjem dokumentarnih metoda sa dramatikom glumca zanesenog fikcijom i stvarnošću. Uglavnom se radi o stanovnicima Visokog koji su involvirani u priču o piramidama.

Posebno uzbuđen i u iščekivanju kako će visočka publika vidjeti i doživjeti “Buried land” bio je jedan od reditelja Steven Eastwood

alt“Jako sam nervozan i nisam očekivao ovoliki broj ljudi u sali. Bio je ovo dug put, dvije godine smo snimali i sve vrijeme radili na istom projektu. Imali smo premijere u New Yorku, Moskvi i u srijedu u Sarajevu, ali za mene nijedna nije važna kao ova večeras u Visokom. Hvala vam što ste došli. Želim se zahvaliti svima koji su učestvovali u pravljenju ovog filma” – naglasio je reditelj Eastwood čije je izlaganje bilo praćeno pljeskom publike. Izvinio se prisutnima što pojedini dijelovi dijaloga nemaju prijevod na bosanski jezik.

altReakcije nakon pregledanog film bile su različite.

“Očekivao sam nešto bolje, neku konkretnu radnju, sad piramide, sad neka ljubavna priča, a  s druge strane drago mi je da se Visoko promovisalo. Što se tiče “ismijavanja” malo toga sam primjetio u pojedinim scenama  gdje se mogao primjetiti neki vid male “šprdancije” – kaže jedan od posjetilaca.

“Stid me je koga smo izabrali i koga su  oni nama doveli da od nas prave budale, stid me je, fuj” – bila je jedna od reakcija.

“Film je svakako interesantan, na neki način i čudan  i budi svakakva sjećanja”.

Proudly powered by WordPress